Ωστόσο, η κυβέρνηση πανηγυρίζει τους τελευταίους μήνες για τη σταδιακή μείωση του ποσοστού της ανεργία και που η Ελληνική Στατιστική Αρχή πιστοποιεί στις μηνιαίες μετρήσεις της.
Στην τελευταία της ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ, δημοσιοποίησε ότι τον μήνα Οκτώβριο του 2023 η ανεργία στην Ελλάδα υποχώρησε, μετά από 14 χρόνια, σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 9,6%.
Ωστόσο οι επίσημες εκτιμήσεις αναφέρουν για το σύνολο της χρονιάς η ανεργία αναμένεται να κινηθεί στο 11,2% και να υποχωρήσει στο 10,6% το 2024.
Δεν το λες και χαμηλό ποσοστό.
Που είναι το παράδοξο τώρα.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι άνεργοι στην χώρα μας, τον Οκτώβριο του 2023 ήταν 453.783 άτομα, ενώ σύμφωνα με την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ πρώην ΟΑΕΔ) οι άνεργοι ανήλθαν σε 900.297 άτομα.
Είναι προφανές ότι κάποιος δεν μετράει καλά ή κάποιοι παρουσιάζουν όπως θέλουν την κατάσταση.
Αλλά ακόμη και αν παραβλέψουμε τον παραλογισμό των διαφορετικών μετρήσεων για την ανεργία από δυο επίσημους κρατικούς φορείς, ακόμη και αν πούμε ότι η σωστή μέτρηση είναι αυτή που βολεύει τους κυβερνώντες, δηλαδή της ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχει και άλλος παραλογισμός.
Πριν τρεις μέρες λοιπόν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2023 υπήρξε μια θηριώδης αύξηση της τάξης του 51,3% στις κενές θέσεις εργασίας στην χώρα μας και μάλιστα, χωρίς να συνυπολογίζεται ο πρωτογενής τομές, οι εργάτες γης δηλαδή, όπου το πρόβλημα έλλειψης είναι εκρηκτικό.
Όπως η ίδια η ΕΛΣΑΤ διευκρίνισε οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν μόνο στους μισθωτούς. Υπάρχουν λοιπόν 36.801 κενές θέσεις εργασίας για μισθωτούς στην Ελλάδα και κανένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους δεν πηγαίνει να τις καλύψει.
Αυτό και αν είναι παράδοξο. Εκτός και αν ευσταθεί η άποψη, που κατ’ επανάληψη καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι η αγορά εργασίας είναι ζούγκλα, με τους εργοδότες να μην σέβονται τους νόμους και την κυβέρνηση να κάνει τα στραβά μάτια και να τους αφήνει και ανεξέλεγκτους και ατιμώρητους.
Άλλωστε και οι συνδικαλιστές οργανώσεις των εργαζομένων και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συνεχώς καταγγέλλουν περιπτώσεις για απαιτήσεις των εργοδοτών για 12ωρα και βάλε, για εργασία εκτός αντικειμένου, για κρυφές υπερωρίες, ακόμη και για επιστροφές χρημάτων από μισθούς.
Προφανώς και αυτή ακριβώς είναι η εξήγηση του παράδοξου των πολλών ανέργων ταυτόχρονα με την αύξηση των κενών θέσεων εργασίας.
Οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται σε πλείστες περιπτώσεις είναι θέσεις «δουλείας» και μάλιστα κακοπληρωμένες.