Χθες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου το ξεκαθάρισε στον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε συνομιλία που είχαν τονίζοντας του ότι «το Ισράηλ θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του».
Ο δε Μπάιντεν σε ερώτηση που του έκαναν δημοσιογράφοι τους απάντησε ότι «Δεν ζήτησα κατάπαυση του πυρός». Πάμε λοιπόν για πόλεμο μεγάλης διάρκειας αφού και η Χαμάς δεν δείχνει διατεθειμένη να παραδώσει τα όπλα.
Στο μέτωπο της Ουκρανίας τώρα, έστω και να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι μάχες συνεχίζονται και ελπίδα για ειρηνευτικές συνομιλίες δεν υπάρχει καθώς Πούτιν και Ζελένσκι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.
Όσον αφορά του Δυτικούς συμμάχους στην πράξη δεν συνεισφέρουν με τις κινήσεις τους για την λήξη των πολεμικών συρράξεων, με διαφορετικούς βέβαια τρόπους στα δύο μέτωπα της Ουκρανίας και της Γάζας.
Στη Γάζα εξαντλούν μόνο στα λόγια την αυστηρότητα τους προς το Ισραήλ, ενώ δεν προωθείται η λύση που θα έδινε ελπίδες ειρήνης αυτής των δύο κρατών.
Στην Ουκρανία φροντίζουν να υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια για τερματισμό του πολέμου με την πολιτική που ακολουθούν. Ενισχύουν με την Ουκρανία, αλλά όχι όσο απαιτείται για να μπορέσει να ανακτήσει τα κατεκτημένα από τους Ρώσους εδάφη της, ενώ δεν κάνουν ουσιαστικές διπλωματικές προσπάθειες για να μπορέσουν να συνομιλήσουν με τον εχθρό Πούτιν, προς όφελος της ειρήνης.
Ειδικότερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, πάντως, -μιας και αυτός διεξάγεται σε ευρωπαϊκό έδαφος-, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση που σύρεται πίσω από τις αποφάσεις των ΗΠΑ, οι οποίες χωρίς καμία αμφιβολία κερδίζουν τόσο από τις πωλήσεις όπλων κάθε είδους, όσο βέβαια από τις πωλήσεις LNG και πετρελαίου μετά το εμπάργκο στη Ρωσία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να έχουν υποστεί τέτοια πλύση εγκεφάλου για τους πολέμους από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ώστε ακόμη και οι αποφάσεις του ECOFIN για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης γνωστού και ως Συμφώνου Σταθερότητας είναι … πολεμοχαρείς.
Πρόκειται για την τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας που προβλέπει ότι στην περίπτωση που ένα κράτος - μέλος έχει υψηλότερες επενδύσεις σε άμυνα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ή προβαίνει σε μια σημαντική αύξηση των επενδύσεων του στην άμυνα, εισάγεται η δυνατότητα οι δαπάνες αυτές να μην λαμβάνονται υπόψη για την ένταξη ή μη του κράτους μέλους σε Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος. Έτσι, οι επενδύσεις στην άμυνα δύνανται για πρώτη φορά να λειτουργούν ως κατηγορία δαπανών που θα εξαιρούνται από τον υπολογισμό του υπερβολικού ελλείμματος. Οι επενδύσεις στην άμυνα είναι η μοναδική κατηγορία δαπανών για την οποία εισάγεται ρητά αυτή η … πρόνοια.
… Πολεμοχαρής εξαίρεση που η ελληνική κυβέρνηση την πανηγύρισε λες και αυτή θα δώσει λύσεις στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας.