Γιάννης Τριήρης: Σαν την καμήλα που δεν βλέπει την καμπούρα της

Γιάννης Τριήρης: Σαν την καμήλα που δεν βλέπει την καμπούρα της
Δευτέρα, 10/06/2024 - 08:16

Τα νούμερα των ευρωεκλογών είναι αμείλικτα σχεδόν για το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. Και αποδεικνύουν ότι τα περισσότερα ήταν στην πλευρά των ηττημένων και δυστυχώς ο μοναδικός αρνητικός νικητής ήταν η πρωτοφανής αποχή.

Τη νέα αυτή πολιτική πραγματικότητα, όμως, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες μετά την ροή των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, οι πολιτικοί όλων των κομμάτων δεν θέλησαν να την δουν, όπως η καμήλα δεν βλέπει τη δική της καμπούρα.

Στα τηλεοπτικά πάνελ ναι μεν οι περισσότεροι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων εμφανίστηκαν συγκρατημένοι, αλλά ήταν εμφανής η αγωνιώδης αλλά τελικά αποτυχημένη προσπάθεια τους να υποβαθμίσουν την ήττα του κόμματος και να μεγεθύνουν την ήττα των αντιπάλων τους.

Η Νέα Δημοκρατία που έχασε πάνω από 13 ποσοστιαίες μονάδες βρήκε άλλοθι για την απίστευτη αυτή απώλειας της στο γεγονός ότι παρέμεινε πρώτη δύναμη στην χώρα. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι πρώτη πολιτική δύναμη με αυτό το ποσοστό του 28% και τέτοιες απώλειες σε καμία περίπτωση δεν είναι και κυρίαρχη δύναμη στην ελληνική πολιτική σκηνή. Η παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη βίωσε σ’ αυτές τις ευρωεκλογές μια μεγάλη ήττα αφού όχι μόνο δεν κατάφερε να πιάσει το στόχο της του 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών αλλά έπεσε και αισθητά κάτω από το 30%, γράφοντας μπροστά «2». Και κυρίως έχασε πάνω από 1.000.000 ψηφοφόρους της δηλαδή ακριβώς τη μισή της δύναμη

Ο ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκε κοντά στο 15% έψαξε και αυτός δικαιολογίες για το χαμηλό του ποσοστό εστιάζοντας στο γεγονός ότι η κυβερνώσα παράταξη υπέστη καθίζηση. Υπέστη και η παράταξη του Στέφανου Κασσελάκη μεγάλη ήττα, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος είχε μιλήσει για 20%, ενώ ακόμη χειρότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εισέπραξε απολύτως τίποτα από τις τεράστιες απώλειες της Νέας Δημοκρατίας.

Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ, που παρόλο ότι κέρδισε «κάτι λίγο» σε ποσοστό από τις περσινές εθνικές εκλογές, δεν κατάφερε να πιάσει το βασικό του στόχο που ήταν να βγει δεύτερο κόμμα προσπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όμως τα στελέχη του στέκονται μόνο στη μικρή αύξηση και όχι στο ότι έχει «κολλήσει» στην τρίτη θέση.

Το βασικό μήνυμα, όμως, που έστειλε η κοινωνία ήταν σαφέστατο, αλλά και δυσάρεστο, όχι μόνο για τα πολιτικά κόμματα αλλά και την ίδια την πολιτική και τη δημοκρατία.

Η τεραστίων διαστάσεων αποχή σχεδόν του 60% δείχνει ότι πλέον η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει χάσει κάθε ελπίδα από τα σημερινά πολιτικά κόμματα και προφανώς πιστεύει ότι κανένα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα τα δικά τους και της χώρας γενικότερα.

ΥΓ. Το χειρότερο όλων για την κοινωνία είναι το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Μητσοτάκη να εισπράξει με λάθος τρόπο το μήνυμα, επηρεασμένη από τις διάφορες αναλύσεις για τους λόγους της ήττας της. Γιατί ήδη από στελέχη της υψώθηκαν φωνές που συνέδεσαν τις εκλογικές απώλειες της με το γεγονός ότι έχει δήθεν αποκλίνει της δεξιάς της πορείας σε μια περίοδο αδιαμφισβήτητης ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.