Γιάννης Τριήρης: Ιμάμογλου-Λεπέν, δυο διαφορικές περιπτώσεις με ίδιο αποτέλεσμα;

Γιάννης Τριήρης: Ιμάμογλου-Λεπέν, δυο διαφορικές περιπτώσεις με ίδιο αποτέλεσμα;
Τρίτη, 01/04/2025 - 08:14

Η καταδίκη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν από γαλλικό δικαστήριο και ο αποκλεισμός της από το εκλέγεσθαι, μπορεί να είναι μια διαφορετική περίπτωση από αυτή του προφυλακισμένου Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά τελικά μπορεί να οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Και αυτό δεν είναι μόνο η ενίσχυση τους στις συνειδήσεις μεγάλης μερίδας πολιτών τόσο στη Γαλλία όσο και στην Τουρκία, αλλά και η εμπέδωση σ’ αυτούς της πεποίθησης ότι οι πολιτικά ισχυρές ελίτ, είτε σε δημοκρατικές χώρες όπως η Γαλλία είτε σε χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα όπως η Τουρκία, μπορούν να επιβάλουν τα «θέλω» τους και μέσω της δικαιοσύνης.

Και αυτή είναι μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη για την ίδια τη Δημοκρατία και οδηγεί στην πλήρη απαξίωση τόσο των πολιτικών όσο και της πολιτικής.

Μετά την καταδίκη Λεπέν, είναι αλήθεια ότι όλα τα ΄πολιτικά κόμματα στη Γαλλία, ακόμη και ο διορισμένος από τον Μακρόν πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού πήραν αποστάσεις από τη δικαστική απόφαση.

Τη σοφή πολιτικά κουβέντα, πάντως, την είπε ο ηγέτης του κόμματος της Γαλλικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία, Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

«Η απόφαση για την απομάκρυνση ενός πολιτικού από το αξίωμα πρέπει να εναπόκειται στους πολίτες», είπε ο Μελανσόν, και συμπλήρωσε ότι η μάχη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν δεν πρέπει να διεξαχθεί στο δικαστήριο αλλά στις εκλογές.

Και αυτή είναι η σωστή θεώρηση των πραγμάτων. Ένας πολιτικός και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Μαρίν Λεπέν που οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν ως το μεγάλο φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2027 δεν πρόκειται να απαξιωθεί με δικαστικές αποφάσεις. Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μπορούν και πρέπει να την βάλουν μόνο οι Γάλλοι πολίτες με τη ψήφο τους.

Ιδιαίτερα στη σημερινή παγκόσμια συγκυρία με τους αυταρχικούς ηγέτες να κερδίζουν συνεχώς έδαφος, τα πραγματικά δημοκρατικά κόμματα και οι δημοκρατικοί ηγέτες, θα πρέπει να διαφυλάξουν τις αρχές της Δημοκρατίας και όχι να αναζητούν τρόπους να εφοπλίζουν ή να εξοντώνουν τους αντιπάλους τους με αμφιλεγόμενους τρόπους. Ούτε καν με τη Δικαιοσύνη.

Αυτό έκανε πριν μερικές εβδομάδες ο Ερντογάν με τον Ιμάμογλου και εισέπραξε τη διεθνή καταδίκη.

Δεν πρέπει να γίνει το ίδιο και στη Γαλλία που θεωρείται μια χώρα-φάρος για τη Δημοκρατία. Η απαγόρευση του εκλέγεσθαι στη Λεπέν είναι παρεξηγήσιμη.

Οι πολιτικές απόψεις ακόμη και οι ακραίες πρέπει να καταδικάζονται από τους ίδιους τους λαούς στις κάλπες και όχι στα δικαστήρια. Και αυτό πρέπει να το έχουν ως απαράβατη αρχή όλα τα δημοκρατικά κόμματα σε όλες τις χώρες.

ΥΓ. Η ανιστόρητη πολιτικά θέση των «δυο άκρων» που έχουν ξεκινήσει να «λανσάρουν» κάποιοι πολιτικοί ηγέτες του δήθεν κεντρώου και φιλελεύθερου χώρου στην Ευρώπη, είναι επίσης ένα άκρως επικίνδυνο δόγμα , που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό από τις κάλπες όχι μόνο τα ακροδεξιά αλλά ακόμη και αριστερά κόμματα.