Οι μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ είναι απαραίτητες για το σύστημα ηλεκτρισμού, έως ότου αντικατασταθεί το δυναμικό τους από τις νέες θερμικές μονάδες φυσικού αερίου που προβλέπεται σταδιακά να μπουν σε λειτουργία το επόμενο διάστημα. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει νέα μελέτη επάρκειας που έχει εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ, μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί το αίτημα που έχει υποβληθεί προς την Κομισιόν για την δημιουργία μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας (strategic reserve) στον οποίο προβλέπεται να υπαχθούν οι υπό απόσυρση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα προβλέπεται να μπουν στο σύστημα οι υπό κατασκευή μονάδες της Mytilineos στα τέλη του 2021 και της ΔΕΗ η Πτολεμαΐδα 5 εντός του 2022.
Όπως αναφέρει η μελέτη που εστάλη στις Βρυξέλλες, η απολιγνιτοποίηση πρέπει να συμβαδίζει χρονικά με την ένταξη νέας ισχύος και εάν δε συγχρονιστεί το σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων με την εμπορική λειτουργία των νέων, τότε η επάρκεια του συστήματος θα είναι πλήρως εξαρτώμενη από τις κλιματολογικές και υδρολογικές συνθήκες καθώς και από τις εισαγωγές ρεύματος.
Τέλος η μελέτη, προκειμένου να στοιχειοθετήσει ακόμη πιο τεκμηριωμένα το αίτημα για την δημιουργία του μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας που έχει αιτηθεί η ελληνική πλευρά προς την Κομισιόν, εξετάζει και ένα σενάριο πρόωρης απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, άμεσα έως το τέλος του 2021. Σύμφωνα με το συμπέρασμα της μελέτης σε ένα τέτοιο σενάριο ότι η επιδείνωση στην επάρκεια του συστήματος θα είναι δραματική για τα έτη 2021 και 2021 , μέχρις ότου μπουν στο σύστημα η νέα μονάδα φυσικού αερίου αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση με τη Βουλγαρία.
(Συντάκτης Χάρης Φλουδόπουλος, Πηγή capital.gr)