Δέσμη αιτημάτων κατέθεσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι. Στη αντιπροσωπεία του ΠΣΑΦ συμμετείχαν ο πρόεδρος Κώστας Σπανούλης, ο αντιπρόεδρος Γρηγόρης Τζαμαλής, ο γεν. γραμματέας Κώστας Γιωτάκος και το μέλος του εποπτικού Βαγγέλης Χαραλάμπους.
Οι πέντε άξονας των αιτημάτων του ΠΣΑΦ, περιλαμβάνουν:
Καινούργια δίκτυα με εκσυγχρονισμό και επέκταση για την ένταξη νέων φωτοβολταϊκών μονάδων, αγροτών και μικρομεσαίων ιδιωτών.
Δυνατότητες για την αξιοποίηση γης χαμηλής παραγωγικότητας με νέες φωτοβολταϊκές μονάδες.
Μικρά έργα έως 100 kW να γίνουν από αγρότες με σταθερή τομή, χωρίς διαγωνισμό και να δοθεί και δεύτερη επιλογή, τα 20 kW από τα 100 kW, να ενισχύονται εφόσον έχουν εγκεκριμένα σχέδια από το πρόγραμμα 4.1.3 και 4.1.2 (προς έγκριση) στο πλαίσιο του Net Mettering και συγκεκριμένα της δυνατότητας 75% πώληση και 25% αυτκατανάλωση,
Να ενεργοποιηθούν δικαιώματα και στις εκτάσεις με φωτοβολταϊκές μονάδες
Δημιουργία πλαισίου για τις ανεμογεννήτριες.
Μιλώντας στο larissanet.gr ο πρόεδρος του ΠΣΑΦ, Κώστας Σπανούλης επεσήμανε την ανάγκη εγκατάστασης ανεμομεικτών, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με στόχο την αποφυγή παγετώνων και άλλων δυσμενών καιρικών συνθηκών μέσω της διαδικασίας, αφενός μεν της ανεμόμιξης και αφετέρου της παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας προς πώληση.
Οι ανεμομείκτες θα πρέπει να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα ενισχύσεων του ΕΛΓΑ, όπως συμβαίνει και με τα αντιχαλαζιακά δίχτυα καθώς το κέρδος για τον ΕΛΓΑ θα είναι η αποφυγή αποζημιώσεων.
Οι ανεμομείκτες θα είναι οριζόντιοι και θα μπορούν να διοχετεύουν και νερό για τη γεωργία ακριβείας, ενώ θα πρέπει να ενταχθούν και στο σύστημα φωτοβολταϊκών μονάδων.