Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενεργείας στο υφιστάμενο σχολικό κτίριο του 3ου-13ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας», προϋπολογισμού 155.619 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Με την έγκριση, προχωρά άμεσα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καρδίτσας και του αναδόχου, για την έναρξη κατασκευής του έργου.
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει σε διαγενεακά έργα εκπαίδευσης, που αφήνουν πίσω τους μέλλον» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασίας με το Δήμαρχο Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014- 2020 αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές του 3ου-13ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, αποδίδοντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ένα λειτουργικό, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον κτίριο. Με ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική αναβαθμίζουμε δημόσια κτίρια στην Θεσσαλία, επενδύοντας πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Το πρόγραμμα των ενεργειακών αναβαθμίσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Η ενεργειακή αναβάθμιση του 3ου-13ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας
Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του 3ου-13ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας. Πρόκειται για υφιστάμενο στο σχολικό κτίριο Ενεργειακής Κατηγορίας Ζ, το οποίο προβλέπεται να αναβαθμιστεί σε Κατηγορία Α με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του.
Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:
-Θερμομόνωση εξωτερικών επιφανειών.
-Θερμομόνωση οροφής.
-Αντικατάσταση υφιστάμενων κουφωμάτων.
-Αντικατάσταση φωτιστικών με νέα τύπου led.
-Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 10 kW στην Στέγη του Κτιρίου (netmetering).
Από την λειτουργία του έργου αναμένεται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου και η μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της αναβάθμισης της Κατηγορίας Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου, και παράλληλα η αναβάθμιση των συνθηκών θερμικής άνεσης και, κατ’ επέκταση, η ποιοτική βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και της διαβίωσης των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.