ΗδιαΝΕΟσις, με αφορμή τη δημοσίευση μιας εκτενούς έρευνας για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, διοργάνωσε χθες Μ.Τετάρτη, μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για το θέμα στην οποία θα συμμετέχουν ειδικοί από διάφορους κλάδους.
Η Ελλάδα εκλύει κάθε χρόνο σχεδόν 100 μεγατόνους CO2 στην ατμόσφαιρα. Όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., μέχρι το 2050 θα πρέπει να έχει πάει στο «0». Είναι ένας δύσκολος, περίπλοκος στόχος. Πάνω από το 1/3 των εκλύσεων αυτών σχετίζεται με την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεγάλες και σημαντικές αλλαγές σε αυτό τον τομέα θα είναι απαραίτητες.
Τι θα σημαίνουν αυτές οι αλλαγές για τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε & καταναλώνουμε ενέργεια; Πώς θα πρέπει να μοιάζει ένα “Greek Green Deal”; Πώς θα υλοποιηθεί πρακτικά αυτή η μεγάλη μεταβολή χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στον τρόπο ζωής, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή; Πώς θα μπορούσε μια στροφή σε "πράσινες" πηγές ενέργειας να προσελκύσει επενδύσεις και να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας;
Ειδικοί και ερευνητές συζήτησαν για αυτά τα θέματα και προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις.
Κατά την έναρξη της συζήτησης, σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση πργαματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου, ενώ την έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Στη συζήτηση, υπό τον συντονισμό του Διευθυντή Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλου, τοποθετήθηκαν οι:
- Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης για τον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα.
- Γιώργος Μανιάτης, Υπεύθυνος Έρευνας Κλαδικών Μελετών, ΙΟΒΕ - μέλος της ερευνητικής ομάδας της μελέτης για τον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα.
- Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
- Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Επικουρικού Οργάνου των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων.
- Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.
- Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής Πολιτικής, WWF Ελλάς.
- Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος World Academy of Art and Science ; εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE); Συμπρόεδρος του UN SDSN Europe; Διευθύντρια του EIT Climate KIC Hub Ελλάδος.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ: