Σ. Φάμελλος: “Άμεση η ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων του δημοσίου στα ΕΛΠΕ”

Σ. Φάμελλος: “Άμεση η ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων του δημοσίου στα ΕΛΠΕ”
Παρασκευή, 07/05/2021 - 18:26

Να μην εισαχθεί προς συζήτηση και επικύρωση στη Γενική Συνέλευση της 20ης Μάϊου 2021 η πρόταση που καταργεί την πλειοψηφία του Δημοσίου στο ΔΣ του Ομίλου ΕΛΠΕ που αποφασίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Μεγάλη Πέμπτη, καθώς και να θωρακίσει, με νομοθετική ρύθμιση, το δικαίωμα αυτό του Δημοσίου, όπως οφείλει και ισχύει από τη συμφωνία μετόχων του 2003, ζητά, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Σημειώνει πως οι τελευταίες εξελίξεις στον Όμιλο ΕΛΠΕ προκαλούν σοβαρή ανησυχία και ερωτήματα και χαρακτηρίζει νομικά και πολιτικά απαράδεκτη την εισήγηση η Ελληνική Πολιτεία να απωλέσει το κατοχυρωμένο δικαίωμά της να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ. Ο Σ.Φάμελλος κάνει λόγο για «πασχαλιάτικο», χωρίς προηγούμενο, δώρο στον ιδιώτη που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών και τονίζει πως η στάση των μελών του ΔΣ που εκπροσωπούν το Δημόσιο εγείρει επιπρόσθετα ζήτημα απιστίας ενώ, τηρείται σιγή ιχθύος για το γεγονός ότι η απόφαση αυτή απομειώνει παράλληλα και την αξία της συμμετοχής του δημοσίου χωρίς αυτό να έχει αποτιμηθεί.

Υπογραμμίζει τέλος, ότι τα όσα δημοσιοποιήθηκαν περί «μετεξέλιξης» του Ομίλου και περί δημιουργίας μίας εταιρείας Συμμετοχών (holding) ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, κάτι που δεν απέκλεισε ο διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης, στην πρόσφατη παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Άμεσα αναγκαία η προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ

Σοβαρή ανησυχία και ερωτήματα προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στον Όμιλο ΕΛΠΕ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) την Μεγάλη Πέμπτη που αποφάσισε να εισηγηθεί την απεμπόληση δικαιωμάτων εκπροσώπησης του ελληνικού δημοσίου σε Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για την 20η Μαΐου 2021. Η εισήγηση η Ελληνική Πολιτεία να απωλέσει το κατοχυρωμένο δικαίωμά της να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ είναι νομικά και πολιτικά απαράδεκτη.

Τα ΕΛΠΕ αποτελούν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου με μείζονα αναπτυξιακή και εθνική σημασία, παίζουν κρίσιμο ρόλο στη γεωπολιτική στρατηγική της χώρας και η λειτουργία τους επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια και τα αποθέματα της χώρας, τις εισαγωγές υδρογονανθράκων και τη λειτουργία των διυλιστηρίων, το κόστος καταναλωτικών αγαθών, ελληνικών προϊόντων και κοινωνικών λειτουργιών.

Είναι αδιανόητο οι εκπρόσωποι του Δημοσίου (η πλειοψηφία, 7 από τα 13 μέλη του ΔΣ) να εισηγούνται και να ψηφίζουν την απώλεια δικαιωμάτων και περιουσίας του Δημοσίου, κάνοντας όχι απλά μία εξυπηρέτηση αλλά ένα «πασχαλιάτικο», χωρίς προηγούμενο, δώρο στον ιδιώτη που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών. Η στάση των μελών του ΔΣ που εκπροσωπούν το Δημόσιο εγείρει επιπρόσθετα ζήτημα απιστίας ενώ, τηρείται σιγή ιχθύος για το γεγονός ότι η απόφαση αυτή απομειώνει παράλληλα και την αξία της συμμετοχής του δημοσίου χωρίς αυτό να έχει αποτιμηθεί.

Η δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα την 6η Μαΐου, μετά τη συνάντησή του με τη Διοίκηση του Ομίλου ΕΛΠΕ, ότι το «στρατηγικό σχέδιο μετεξέλιξης» του Ομίλου θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου, είναι υποκριτική, αφού, στην πράξη, καλύπτει την επιλογή δικαιώματα και περιουσία του Δημοσίου να γίνουν «δώρο» στον ιδιώτη. Τα όσα δημοσιοποιήθηκαν περί «μετεξέλιξης» του Ομίλου και περί δημιουργίας μίας εταιρείας Συμμετοχών (holding) ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, κάτι που δεν απέκλεισε ο διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης, στην πρόσφατη παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ.

Επειδή τα ΕΛΠΕ αποτελούν όμιλο εθνικής σημασίας και μετά την απόφαση του ΔΣ των ΕΛΠΕ δε χωρούν μισόλογα και καθυστερήσεις.

Επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ένα προσυμφωνημένο σχέδιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων και χαρίζει τον εθνικό μας πλούτο και τα αναπτυξιακά και ενεργειακά εργαλεία της χώρας σε ιδιώτες.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να μην εισαχθεί προς συζήτηση και επικύρωση στη Γενική Συνέλευση της 20η Μάϊου 2021 η πρόταση που καταργεί την πλειοψηφία του Δημοσίου στο ΔΣ του Ομίλου ΕΛΠΕ και θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση θωράκισης της εκπροσώπησης του ελληνικού Δημοσίου στο ΔΣ των ΕΛΠΕ άμεσα, όπως οφείλει και ισχύει από τη συμφωνία μετόχων του 2003;
  2. Πώς θα διασφαλίσει ότι το «στρατηγικό σχέδιο μετεξέλιξης» του Ομίλου δε θα θίγει τα συμφέροντα του Δημοσίου και δεν θα χαρίσει δικαιώματά του και μάλιστα χωρίς κανένα αντίτιμο στον ιδιώτη μέτοχο;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Φάμελλος Σωκράτης