Η νέα ανανεώσιμη ηλεκτρική ισχύς που προστέθηκε το 2020 αυξήθηκε κατά 45%, σε σύγκριση με το 2019, στα 280GW, το ταχύτερο ποσοστό από το 1999, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
Η έκθεση «Ενημέρωση αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Προοπτικές για το 2021 και 2022» ανέφερε ότι τα ποσοστά επέκτασης τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι πολύ ταχύτερα από σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία Covid-19.
Μάλιστα, η ανάπτυξη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα είναι ακόμη πιο έντονη σε σχέση με τις προβλέψεις, αντισταθμίζοντας τη μεταβατική επιβράδυνση της Κίνας μετά από εξαιρετική ανάπτυξη του 2020, δήλωσε ο IEA.
Σημειώνεται ότι περίπου 270GW ανανεώσιμης ισχύος πρόκειται να προστεθούν το 2021 και σχεδόν 280GW το 2022, παρά την επιβράδυνση στην Κίνα μετά από ένα εξαιρετικό επίπεδο προσθηκών πέρυσι.
Ο IEA ανέφερε ότι οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί σε περισσότερο από 25% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του το Νοέμβριο.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δημοπράτησαν επίπεδα ρεκόρ ισχύος και οι εταιρείες υπέγραψαν συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο ρεκόρ, ακόμη και όταν η πανδημία προκάλεσε μακροοικονομικές αβεβαιότητες και μείωσε τη ζήτηση.
Αναφέρεται ότι οι παγκόσμιες προσθήκες αιολικής ενέργειας σχεδόν διπλασιάστηκαν πέρυσι στα 114GW. Βέβαια η ανάπτυξη του ανέμου θα επιβραδυνθεί λίγο το 2021 και το 2022, παρόλα αυτά οι αυξήσεις θα εξακολουθούν να είναι 50% μεγαλύτερες από τη μέση επέκταση κατά την περίοδο 2017-19, ανέφερε η έκθεση.
Οι ηλιακές εγκαταστάσεις θα συνεχίσουν να θέτουν νέα ρεκόρ, με τις ετήσιες προσθήκες να φτάνουν τα 160GW έως το 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας ζήτησης και προσφοράς ανανεώσιμων πηγών, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% της παγκόσμιας ανάπτυξης ανανεώσιμης ικανότητας για αρκετά χρόνια. Το 2020, το μερίδιο της Κίνας αυξήθηκε στο 50% για πρώτη φορά λόγω της επιτάχυνσης για την ολοκλήρωση των έργων προτού καταργηθούν οι κρατικές επιδοτήσεις.
Το 2021-22, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κίνα αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα που είναι κάτω από το ρεκόρ του 2020, αλλά εξακολουθούν να υπερβαίνουν το 50% αυτού που ήταν κατά την περίοδο 2017-19.
«Οποιαδήποτε επιβράδυνση στην Κίνα τα επόμενα χρόνια θα αντισταθμιστεί από την ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Λατινική Αμερική, όπου η κυβερνητική υποστήριξη και οι μειωμένες τιμές των ηλιακών φωτοβολταϊκών και αιολικών συνεχίζουν να προχωρούςν με τις εγκαταστάσεις», δήλωσε ο IEA.
Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, η αύξηση των ανανεώσιμων δυνατοτήτων φέτος και επόμενη χρονιά βασίζεται κυρίως στην επέκταση των ομοσπονδιακών φορολογικών πιστώσεων, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, η πρόβλεψη δεν λαμβάνει υπόψη τους νέους στόχους μείωσης των εκπομπών της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή τον λογαριασμό υποδομής της, πρόσθεσε. Όμως εάν θεσπιστεί το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη επιτάχυνση στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών μετά το 2022.
Από την άλλη, οι προσθήκες ισχύος στην Ινδία μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% πέρυσι σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει και η ανανεώσιμη επέκταση αναμένεται να δημιουργήσει νέα ρεκόρ έως το 2022, λόγω της ανάθεσης καθυστερημένων έργων.Παρόλα αυτά, η τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ινδία έχει δημιουργήσει βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα για αυτό το έτος, δήλωσε ο IEA.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol, δήλωσε:
«Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μας δίνουν περισσότερους λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για τους στόχους μας για το κλίμα, καθώς ξεπερνονούν τα ρεκόρ μετά από ρεκόρ. Πέρυσι, η αύξηση της ανανεώσιμης ισχύος αντιπροσώπευε το 90% της συνολικής επέκτασης του παγκόσμιου τομέα ενέργειας. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αξιοποιήσουν αυτήν την πολλά υποσχόμενη δυναμική μέσω πολιτικών που ενθαρρύνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στον ηλιακό και αιολικό τομέα, στην πρόσθετη υποδομή δικτύου που θα χρειαστούν, καθώς και σε άλλες βασικές ανανεώσιμες τεχνολογίες όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια, η βιοενέργεια και η γεωθερμία. Η μαζική επέκταση της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας είναι απαραίτητη για να δοθεί στον κόσμο η ευκαιρία να επιτύχει τους καθαρούς μηδενικούς στόχους».
Πηγή: renewz.biz