Amazon: Εξέδωσε το πρώτο της ομόλογο βιωσιμότητας 1 δις δολαρίων για επενδύσεις σε ΑΠΕ

Amazon: Εξέδωσε το πρώτο της ομόλογο βιωσιμότητας 1 δις δολαρίων για επενδύσεις σε ΑΠΕ
Τρίτη, 11/05/2021 - 15:32

Η Amazon.com Inc εξέδωσε το πρώτο της ομόλογο βιωσιμότητας τη Δευτέρα, συγκεντρώνοντας 1 δις δολάρια για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθαρές μεταφορές, οικολογικά κτίρια και προσιτές κατοικίες.

Η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο εντάσσεται σε μια αυξανόμενη λίστα εκδοτών χρέους που αγγίζουν την αγορά πράσινων και βιώσιμων ομολόγων, η οποία διογκώνεται καθώς οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων δέχονται πιέσεις από τους επενδυτές τους για να προωθήσουν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβερνητικές αιτίες (ESG).

Η παγκόσμια έκδοση πράσινων ομολόγων έφτασε το ρεκόρ των 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2020 και θα μπορούσε να φτάσει τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με την πρωτοβουλία Climate Bonds.

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν μέσω του ομολόγου βιωσιμότητας είναι ένα κλάσμα του συνολικού χρέους που εξέδωσε η Amazon τη Δευτέρα - περίπου 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία ανέφερε ότι αποτελεί μέρος ενός νέου Βιώσιμου Ομολογιακού Πλαισίου και θα δαπανηθεί για νέα και υπάρχοντα έργα.

Τα έργα περιλαμβάνουν την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων για στόλους μεταφοράς, καθώς και ηλεκτρονικά ποδήλατα και άλλα ηλεκτρικά οχήματα εναλλακτικής παράδοσης, δήλωσε η Amazon. Το πλαίσιο ανέφερε επίσης έργα βιώσιμων κατασκευών, όπως η χρήση ενός ηλεκτρικού συστήματος θέρμανσης και ψύξης που λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα νέα γραφεία της εταιρείας στο Arlington της Virginia.

Η Amazon ανέφερε επίσης ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια για επενδύσεις ιδιωτικών μετοχών σε καθαρές μεταφορές και κτίρια μηδενικού άνθρακα.

Η Amazon έχει δεσμευτεί να επιτύχει καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2040 και να τροφοδοτήσει όλες τις δραστηριότητές της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, καθώς και να αυξήσει τις ευκαιρίες για ομάδες που δεν εκπροσωπούνται στο εργατικό δυναμικό της.

Η απόφαση να συγκεντρωθούν χρήματα για τη χρηματοδότηση κοινωνικών έργων έρχεται από την Amazon και ύστερα από την κριτική που δέχτηκε για τη μεταχείριση των εργαζομένων της καθώς η επιχείρησή της σημείωσε άνθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Εκτός από τις δριμύτατες επικρίσεις για κακές πρακτικές υγιεινής και ασφάλειας κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, η Amazon έχει επίσης επικριθεί για την παράνομη απόλυση εργαζομένων και την πίεση του προσωπικού να μην σχηματίσει ένωση σε μία από τις περιοχές της.

Η Amazon αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς και ανέφερε ότι υποστηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων να ασκούν κριτική τις συνθήκες εργασίας.

Πηγή: Reuters