Και τα ευάλωτα νοικοκυριά στο νέο Εξοικονομώ, επιδοτήσεις από 40% έως 75%

Και τα ευάλωτα νοικοκυριά στο νέο Εξοικονομώ, επιδοτήσεις από 40% έως 75%
Τρίτη, 27/07/2021 - 09:15

Αναπροσαρμοσμένα θα είναι τα ποσοστά επιδότησης στο νέο «Εξοικονομώ», καθώς και το μέγιστο όριο επιλέξιμων δαπανών, ώστε να ωφεληθούν περισσότερα νοικοκυριά για να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, τα ποσοστά επιχορήγησης θα ξεκινούν από 40% και θα φθάνουν έως 75%, ενώ ο μέγιστος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση θα καθορίζεται στις 30.000 ευρώ.

Όπως συνέβαινε και στα προηγούμενα προγράμματα, το ακριβές ποσοστό επιδότησης κάθε δικαιούχου θα καθορίζεται από την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται, με βάση το ατομικό ή οικογενειακό του εισόδημα. Την ίδια στιγμή, σε σχέση με τις εισοδηματικές κατηγορίες των προηγούμενων Προγραμμάτων, θα προστεθεί και μία καινούρια για ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα λαμβάνουν τη μέγιστη επιχορήγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατηγορία αυτή θα υπάγονται δικαιούχοι με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 10.000 ευρώ. Επίσης, θα υπάρξει μείωση του πλαφόν της ανώτερης εισοδηματικής κατηγορίας που δικαιούται επιδότησης, καθώς το όριο των 120.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα θα μειωθεί στις 70.000.

Παράλληλα, από τις επιλέξιμες δαπάνες θα απαλειφθούν οι παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονόμησης, που είχαν συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στο προηγούμενο Πρόγραμμα. Για παράδειγμα, στο καινούριο «Εξοικονομώ» δεν θα επιδοτείται πλέον η εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (π.χ. φωτοβολταϊκά), καθώς και συστημάτων αποθήκευσης αυτοπαραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. 

Κώστας Δεληγιάννης / insider.gr