Την Παρασκευή οι 17th Τον Σεπτέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά το 5ο Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο ξενοδοχείο ΜΕΤ θεσσαλονίκης, από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ελληνική Ένωση Ενεργειακών Οικονομικών σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τη στρατηγική συνεργασία του Ατλαντικού Συμβουλίου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ.
Ο ρόλος της Ελλάδας και οι επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν καινοτόμα σχέδια και έξυπνες υπηρεσίες για περαιτέρω αξιοποίηση και αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας. Το φόρουμ επικεντρώθηκε σε νέες εταιρικές σχέσεις και στην ανάπτυξη πράσινης καινοτομίας, στην πρόοδο των υλικών και διαδικασιών που σχετίζονται με την ενέργεια, στα έξυπνα εργαλεία διαχείρισης ενέργειας και στις υποδομές που απαιτούνται για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων.
Οι ισχυρές συνεργασίες του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με το θεσμικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την παρουσία ηγετικών προσωπικοτήτων της πολιτικής, επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας από την Ελλάδα και την Ευρώπη, έθεσαν τις βάση για έναν γόνιμο διάλογο και χαρτογράφησαν τα επόμενα βήματα. Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία τόνισαν τη σημασία του ενεργειακού τομέα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Οι Πρέσβεις τόνισαν την επενδυτική προοπτική για την επόμενη μέρα και παρουσίασαν τους βασικούς πυλώνες της ενεργειακής στρατηγικής τους στην περιοχή.
Ο Νικόλαος Μπακασέλος,Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε: «Οι περιφερειακές συμμαχίες και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, καθορίζουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. " κλιματική αλλαγή δημιουργεί τώρα ένα νέο περιβάλλον που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Η ημερήσια διάταξη του 5ου Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης συγκεντρώνει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που ενέχουν οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, ο ρόλος των περιφερειακών αγορών και επενδυτικών πρωτοβουλιών στη ΝΑ Ευρώπη, η βαθύτερη αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και ο αντίκτυπος της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης στον ενεργειακό τομέα. Ο ρόλος της Ελλάδας και οι επενδυτικές προοπτικές έχουν αναβαθμιστεί, δίνοντας σημαντική ώθηση στην οικονομία της χώρας. Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και να αξιοποιήσει το γεωπολιτικό της πλεονέκτημα προκειμένου να επιτύχει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης».
Ο Ηλίας Σπυρτουνιάς,Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε: «Γινόμαστε μάρτυρες βαθιών αλλαγών στον ενεργειακό τομέα: το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο φθάνουν σε υψηλές τιμές, ενώ για τις αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών επηρεάζουν τις τιμές των αγαθών και ολόκληρης της αλυσίδας, επηρεάζοντας άμεσα τις οικονομίες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Τα βαθιά σημάδια της κλιματικής αλλαγής οδηγούν την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες να νομοθετήσουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών αερίων, να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν γρήγορα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τους και να εφαρμόσουν περαιτέρω καινοτόμες νέες τεχνολογίες στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και στη ναυτιλία και τις μεταφορές στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης ».
Ο Κώστας Ανδριοσόπουλος,Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σημείωσε: «Πολλά από τα έργα στα οποία εργαστήκαμε και παρουσιάσαμε σε προηγούμενα φόρουμ, υλοποιούνται στην πραγματικότητα». Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των γειτονικών της χωρών σε έργα υποδομής φυσικού αερίου ή διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, γίνεται πραγματικότητα».
Ο κ. Kurt Donnelly,Υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, SBO, τόνισε: «Έχουμε διμερή στρατηγικό διάλογο με την Ελλάδα για να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα σε πολλούς τομείς, και κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Συναντηθήκαμε το καλοκαίρι και συζητήσαμε επιτεύγματα όπως η ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, αλλά και η υποστήριξη του ρόλου της Ελλάδας ως ηγέτη του περιφερειακού μετασχηματισμού και συνεργασίας. Μίλησα με τον Υπουργό, κ. Σκρέκα, και τον συνεχάρη για το όραμα που έχει φέρει η Ελλάδα σε αυτό το θέμα, αναδεικνύοντας ως σύνορο και δείχνοντας το δρόμο για βέλτιστες πρακτικές ανταλλαγής και συνεργασίας.
Οι Πρέσβεις των ΗΠΑ, στην Ελλάδα Τζέφρι Ρ. Πάιατ,στην Αλβανία Γιούρι Κιμ,στη Βόρεια Μακεδονία η Κέιτ Μαίρη Μπερνς,στη Βουλγαρία ο Χέρρο Μουσταφά και στη Σερβία ο Άντονι Φ. Γκόντφρεϊ μοιράστηκαν τις απόψεις τους για τη συνεργασία της Ελλάδας με τους βαλκανικούς γείτονές της. Σύμφωνα με αυτούς, η περιφερειακή συνεργασία είναι το κλειδί για την παροχή εναλλακτικών λύσεων στο παραδοσιακό ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου και για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η ενεργειακή μετάβαση.
Ο Geoffrey R. Pyatt,Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, δήλωσε: «Η ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας δεν είναι μόνο θέμα εθνικής στρατηγικής, αλλά αφορά την ευρύτερη περιοχή». Ο ρόλος της Ελλάδας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός ευρέος δικτύου συνεργασίας, με στόχο τη διασφάλιση ενός ασφαλούς ενεργειακού μέλλοντος, απαλλαγμένου από μονοπώλια.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία, Κέιτ Μαίρη Μπερνς,σημείωσε: «Κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του». Ακόμη και μια μικρή χώρα όπως η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης".
Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σερβία, Anthony F. Godfrey,δήλωσε: «Η Σερβία είναι μια μεγάλη αγορά με μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες». Η εξάρτηση της Σερβίας από τον λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας είναι έως και 70%".
Μια από την πλευρά της, η Γιούρι Κιμ, Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αλβανία, σημείωσε: "Η παραγωγή ενέργειας στην Αλβανία πραγματοποιείται σχεδόν αποκλειστικά από υδροηλεκτρικές μονάδες και αν και αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα από την ποσότητα των ετήσιων βροχοπτώσεων, γεγονός που καθιστά τη χώρα ελλειμματωμένη από ηλεκτρικό ρεύμα".
Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, Χέρρο Μουσταφά,τόνισε: "Η ενεργειακή ασφάλεια είναι συνυφασμένη με την εθνική ασφάλεια". Εάν η Βουλγαρία καταφέρει να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της, δεν σημαίνει μόνο ισχυρότερη Βουλγαρία, αλλά και πολύ ισχυρότερη περιοχή".
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 5ου Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2021, ο ΔΕΣΦΑ και η NER JSC SKOPJE, υπέγραψαν Συμφωνία Συνεργασίας για την ανάπτυξη και κατασκευή του Διασυνδετήριου Αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, παρουσία του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, της Γενικής Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρας Σδούκου και της Πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Η συμφωνία συνεργασίας καθορίζει τις αρχές της αμοιβαίας βοήθειας, σύμφωνα με τις οποίες ο ΔΕΣΦΑ και το NER σκοπεύουν να συντονίσουν τις κύριες φάσεις του έργου, τις αντίστοιχες δεσμεύσεις και τα συνοδευτικά ορόσημα της ανάπτυξης του έργου διασύνδεσης του αγωγού φυσικού αερίου.
Η Μαρία Ρίτα Γκάλη, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, τόνισε: «Η σημερινή υπογραφή της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ ΔΕΣΦΑ και NER δίνει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη ενός αμοιβαία επωφελούς έργου για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ παράλληλα καθιερώνει περαιτέρω το ρόλο του ΔΕΣΦΑ ως καταλύτη για τη μετάβαση της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε ένα διασυνδεδεμένο και βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Ο ΔΕΣΦΑ παραμένει πιστός στο όραμά του να θέσει την Ελλάδα στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων, με το άνοιγμα νέων ενεργειακών δρόμων και τη μετατροπή της Ελλάδας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο μιας βιώσιμης, ασφαλούς και οικονομικά αποδοτικής ευρωπαϊκής αγοράς. "
Από την πλευρά του, ο Μπαϊράμ Ρετζέπι,Εκτελεστικός Διευθυντής της NER JSC SKOPJE, δήλωσε: «Υπογράφοντας αυτή τη συμφωνία, έχουν γίνει τα τελευταία και πολύ σημαντικά βήματα προς την υλοποίηση της διασύνδεσης φυσικού αερίου».
Ο Κώστας Σκρέκας,Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, από το βήμα του 5ου Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δήλωσε: «Ο αγωγός φυσικού αερίου θα ενισχύσει τον στρατηγικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, η οποία εδραιώνεται σταθερά ως ενεργειακό σταυροδρόμι και Ενεργειακός Κόμβος Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα, θα επιτρέψει στον βόρειο γείτονά μας να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα αντικαθιστώντας σταδιακά τα πιο ρυπογόνα καύσιμα με φυσικό αέριο και συμβάλλοντας στον γενικό ευρωπαϊκό στόχο μιας κλιματικά ουδέτερης ευρωπαϊκής οικονομίας έως το 2050. Το έργο είναι σημαντικό καθώς θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τις οικονομίες των δυο χωρών, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του αγωγού ".
Η Αλεξάνδρα Σδούκου,Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε: «Τις επόμενες εβδομάδες, θα παρουσιάσουμε σχέδιο νόμου, με περαιτέρω απλουστεύσεις στη διαδικασία αδειοδότησης. Ολοκληρώσαμε τις προπαρασκευαστικές εργασίες και θα προχωρήσουμε σε συζήτηση με τα ενδιαφερόμενα μέρη πριν την φέρουμε στο Κοινοβούλιο. Πιστεύουμε ότι ένα σύστημα που θα στηρίξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την περαιτέρω τόνωση της ανάπτυξής τους».
Ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Αντρέι Ζίβκοφ,τόνισε: "Η βελτίωση των υποδομών στην περιοχή και στον ενεργειακό τομέα αποτελεί προϋπόθεση για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Αυτή η διαδικασία έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, δημιουργεί νέες αλυσίδες εφοδιασμού, νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνει την ευημερία της κοινωνίας μας ».
Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νατάσα Παυλίδου,συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και σημείωσε: «Το φυσικό αέριο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, θα επιτρέψει τη μετάβαση της Κύπρου και των χωρών της περιοχής στην πράσινη ενέργεια». Όλες οι χώρες της περιοχής δίνουν προτεραιότητα σε αυτό το ζήτημα και κάνουν γρήγορα και εντυπωσιακά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση".
Σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό, η Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, δήλωσε: "Η πρόσφατη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου αποτελεί υπενθύμιση ότι μπορούμε να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα μόνο εάν μας προμηθεύουν διάφοροι αγωγοί και προμηθευτές".
Η ενδιαφέρουσα συζήτηση ολοκληρώθηκε με τις θέσεις του Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη, Υφυπουργού Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας και της Μαρίας ΝτιΓκιούλιαν, Αναπληρώτριας Υφυπουργού Ευρώπης, Ευρασίας, Αφρικής και του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αναδεικνύοντας το ρόλο του ενεργειακού τομέα στη διπλωματία και στις σχέσεις των χωρών. Το πάνελ συντόνισε ο Ηλίας Σπυρτουνιάς, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.