Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι σχεδόν όλες οι χώρες έχουν μικρό δημόσιο. Ξέχασε να πει κάποια καλά παραδείγματα όπως της Γερμανίας όπου η τοπικές κοινωνίες έχουν μεγάλη συμμέτοχή στις ΑΠΕ, στην παραγωγή και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ποιο είναι το όραμά σας; Η Μεγάλη Βρετανία;
Ξέρετε ποιες ήταν οι συνέπειες της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει κατά κύριο λόγο ιδιωτικές εταιρείες;
Αντί για επενδύσεις σε υποδομές και εναλλακτικές μορφές ενέργειας οι ιδιωτικές εταιρείες επέλεξαν να δώσουν μερίσματα στους μετόχους. Ακόμα και η κ. Μέι είπε ότι πρέπει να μπει πλαφόν στις τιμές.
Η δημόσια επιχείρηση μπορεί να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι. Ακριβώς επειδή δεν χρειάζεται να δώσει μερίσματα. Που να συγκεντρώνεται στις καλές περιόδους και θα μοιράζεται στην κρίση.
Και κάτι τελευταίο.
Όταν έρθει η κρίση δεν θα παρέμβει το κράτος; Εσείς θα χρειαστεί να κάνετε παρεμβάσεις; Για ποια Ευρώπη μιλάμε; Αυτή που μοιραζόμαστε τις ζημιές και είναι ιδιωτικά τα κέρδη;
Εμείς δεν ιδιωτικοποιήσαμε την ΔΕΗ. Παρά τις πιέσεις.
Αυτή τη στιγμή, με αυτή την κρίση θεωρείτε ότι είναι η καλύτερη στιγμή να πάμε σε ιδιωτικοποιήσεις στη ΔΕΗ ή στα δίκτυα φυσικού αερίου;
Αν θέλεις να αντιμετωπίσεις την ακρίβεια, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις ότι η ενεργειακή φτώχεια, γενικά η φτώχια, η κλιματική αλλαγή και η ακρίβεια είναι ένα κουβάρι, πρέπει να τα δούμε όλα μαζί αυτά τα θέματα.
Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο. Χρειάζονται εργαλεία.
Μόνο αν αντιμετωπίσουμε όλες τις κρίσεις (κλιματική – οικονομική- υγειονομική) μπορούμε να δώσουμε λύσεις.
Πρέπει να έχουμε σύνθετη αντιμετώπιση και στην αγορά ενέργειας, και να κάνουμε παρεμβάσεις όταν χρειάζεται, και αναδιανεμητικές πολιτικές και παρεμβάσεις για τις πλατφόρμες και τον κατώτατο μισθό.