Τους βασικούς άξονες πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία και διαχείριση του κτιριακού αποθέματος και της υλικής, πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς EuroMed 2021 που διοργάνωσαν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και το Δίκτυο «Περραιβία». Το πλαίσιο προστασίας που παρουσιάστηκε είναι ολιστικό και αφορά στις εξής δράσεις που εξελίσσονται:
- Σχεδιασμός και δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη σε συνδυασμό με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου
- Ψηφιοποίηση των αρχείων των ΥΔΟΜ
- Ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης
- Ενεργοποίηση της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης
- Ολοκλήρωση Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», προκειμένου να δοθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα του πολεοδομικού σχεδιασμού. Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και οι Στρατηγικές Αστικές Παρεμβάσεις σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση της αστικής πολιτικής και του σχετικού συστήματος σχεδιασμού και επηρεάζουν οριζόντια ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής όπως: προστασία του περιβάλλοντος και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (για φυσικά οικοσυστήματα και βιοποικιλότητα · γεωργία · δασοκομία · αλιεία · υδάτινοι πόροι · παράκτιες ζώνες), δομημένο περιβάλλον και ανάπτυξη, προστασία ιστορικών τόπων και κτιρίων, κατανομή της δημόσιας υποδομής, κατανομή επενδύσεων κ.λπ.
- Δημιουργία αποθετηρίου προστατευόμενων κτιρίων και περιοχών. Μέσω των προγραμμάτων Διατηρώ, Ανακαινίζω και Διαβιώ τα οποία έχουν προταθεί στο
ΕΣΠΑ 2021-2027, στόχος είναι να καταστεί εφικτή η αποκατάσταση και ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων, όπως και η βελτίωση της προσβασιμότητας σε αυτά.
- Θέσπιση ρυθμίσεων για τα εγκαταλελειμμένα και κενά ακίνητα, όπως έχει προαναγγελθεί. (Βρίσκεται υπό επεξεργασία σχετικό σχέδιο νόμου).
- Δημιουργία Διυπουργικής Ομάδας Προώθησης της μοντελοποίησης κατασκευαστικών πληροφοριών ΒΙΜ (Buliding Information Modeling) στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την ψηφιοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος.
- Προετοιμασία ελληνικών συμμετοχών – σε συνεργασία με το EU Mission Board - στο μεγάλο εγχείρημα καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τον μετασχηματισμό 100 ευρωπαϊκών πόλεων προς την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2030.