Πάνω από 100 μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην εκδήλωση «Girl’s Day: Γνωρίστε πράσινα & ψηφιακά επαγγέλματα και καριέρες από κοντά», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας έναντι του Covid-19.
Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και το συνεδριακό της σκέλος παρακολούθησαν ψηφιακά 400 άτομα, διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου GRÆDUCATION (www.graeducation.org), με κεντρικό θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό νέων γυναικών και μαθητριών στον τομέα των πράσινων τεχνολογιών. To 2019 είχε οργανωθεί αντίστοιχη εκδήλωση στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι το έργο GRÆDUCATION χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Ινστιτούτο Έρευνας FIAP (Ερευνητικό Ινστιτούτο για την καινοτόμο Σχεδίαση Επαγγελμάτων και την Πρόληψη), το Wissenschaftpark Gelsenkirchen (Επιστημονικό Πάρκο Γκέλζενκιρχεν) και το HBZ (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο του Μύνστερ) και αφορά στην ανάπτυξη προγραμμάτων Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον κλάδο των «Πράσινων Επαγγελμάτων». Στους διοργανωτές της εκδήλωσης συγκαταλέχθηκε και ο Ο.Α.Ε.Δ., ενώ υποστηρικτές ήταν η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, η ICON Group, η STEM Education και ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (Helapco).
Η εκδήλωση «Girl’s Day» στη Θεσσαλονίκη αποτελούνταν από δυο μέρη. Το πρώτο μέρος ήταν συνεδριακό, όπου απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Γεώργιος Βούτσινος, Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η κα Sibylla Bendig, Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής ΟΑΕΔ και ο κ. Ανδρέας Σπυρίδης, Μέλος ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Στη συνέχεια ακολούθησαν δύο πάνελ με θέματα: «Η πράσινη ανάπτυξη χρειάζεται νέα τεχνικά ταλέντα: Η εκπαίδευση STEM και ο επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία ως κλειδί για την ενίσχυση των πράσινων και ψηφιακών επαγγελμάτων» και «Ελληνογερμανικός διάλογος: Οι πράσινες δεξιότητες ως μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης».
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε παράλληλα στον εξωτερικό χώρο της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, περιλάμβανε βιωματικά εργαστήρια, ενώ έδινε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με εκπροσώπους επιχειρήσεων και φορέων της αγοράς.
Μαθήτριες ηλικίας μεταξύ 9 και 16 ετών πειραματίστηκαν με τις πράσινες τεχνολογίες από τους τομείς της ηλιακής και αιολικής ενέργειας και της ρομποτικής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι νεαρές μαθήτριες στο εργαστήριο για την εικονική πραγματικότητα (VR). Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να λάβουν πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας.
Με αφορμή τη φετινή διοργάνωση «Girl’s Day», ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, δήλωσε ότι «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στέκεται αρωγός σε όλες τις συντονισμένες προσπάθειες, με στόχο την κινητοποίηση νέων στην ‘πράσινη οικονομία’ και την επαγγελματική εκπαίδευση, θεωρώντας ότι ο ενεργειακός τομέας λόγω κυρίως της ‘πράσινης μετάβασης’ της χώρας, θα απορροφήσει επενδύσεις υψηλής αξίας τα επόμενα χρόνια, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες στους νέους και τις νέες, που θα θελήσουν να κατευθυνθούν επαγγελματικά στην αγορά ενέργειας. Για τον λόγο αυτό, το Επιμελητήριο καλεί όλους τους φορείς της αγοράς να πραγματοποιήσουν παρόμοιες δράσεις, προσανατολίζοντας τους νέους σε επαγγέλματα υψηλής ζήτησης».