Aναπτυξιακός νόμος: Σε διαβούλευση το νέο θεσμικό πλαίσιο από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Aναπτυξιακός νόμος: Σε διαβούλευση το νέο θεσμικό πλαίσιο από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Πέμπτη, 04/11/2021 - 12:55

Στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας με τη χορήγηση κινήτρων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και κλάδους στοχεύει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η οποία θα διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου.

Οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε ο νέος νόμος είναι το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία (έκθεση Επιτροπής Πισσαρίδη), το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), ο Νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027, οι στόχοι του ΕΣΠΑ 2021-2027, η στρατηγική για τη βιομηχανία (Industry 4.0), καθώς και η προσαρμογή στις ανάγκες της σημερινής ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας.

Συγκεκριμένα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θεσπίζονται καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια, τα οποία δύνανται να υπάγονται σε μια ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων,

2. Πράσινη Μετάβαση – Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Επιχειρήσεων,

3. Νέο Επιχειρείν,

4. Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση,

5. Έρευνα και Εφαρμοσμένη Καινοτομία,

6. Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία,

7. Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα,

8. Επιχειρηματική Εξωστρέφεια,

9. Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων,

10. Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού,

11. Μεγάλες Επενδύσεις,

12. Ευρωπαϊκές Αλυσίδες Αξίας και

13. Επιχειρηματικότητα 360ο.

Επίσης για πρώτη φορά αξιοποιούνται δυνατότητες που παρέχει ο Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός 651/2014 και αφορούν στην υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων αυτοτελώς, στα λοιπά τμήματά του πέραν των ενισχύσεων με Περιφερειακό Χαρακτήρα.

Με την εν λόγω πρωτοβουλία, οι ενισχύσεις σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία, η προστασία του περιβάλλοντος καθώς και οι – κοινωνικού προσήμου – ενισχύσεις, όπως αυτές για επαγγελματική κατάρτιση και για εργαζόμενους σε μειονεκτική θέση ή με αναπηρία, μπορούν πλέον να αποτελούν ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια.

Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου, περιλαμβάνονται κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων και απευθύνεται σε υποψήφιους ημεδαπούς και αλλοδαπούς επενδυτές, προκειμένου να επενδύσουν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα.

Προσδιορίζονται οι βασικοί κανόνες για τις εντάσεις των παρεχόμενων ενισχύσεων, τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται από το στάδιο της υπαγωγής μέχρι το στάδιο της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ