Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς στη χθεσινή παρέμβασή του στη Βουλή για την κύρωση του Προϋπολογισμού του έτους 2022 τόνισε ότι: «Η χώρα δεν είναι ουραγός της Ευρώπης αλλά βγαίνει μπροστά καθώς η κυβερνητική πολιτική, όπως ξεκάθαρα εμφανίζεται στον Προϋπολογισμό του 2022 αλλάζει το DNA της οικονομίας, του κράτους, της παιδείας, της δημόσιας υγείας και της επιχειρηματικότητας».
«Απάτητα Βουνά»
Για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε στην εμβληματική δράση του ΥΠΕΝ, υπό τον τίτλο «Απάτητα Βουνά», που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από την Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη. Όπως επισήμανε: «Θέτουμε σε προστασία 6 μεγάλους ορεινούς όγκους της χώρας, όπου θα απαγορευθεί κάθε νέα διάνοιξη δρόμου ή δημιουργία τεχνητών επιφανειών, ως μέσο προστασίας της μοναδικής βιοποικιλότητάς τους. Αυτό που η Ευρώπη συζητά εδώ και χρόνια και για το οποίο οι ΗΠΑ χρειάστηκαν 20 ολόκληρα χρόνια για να θεσμοθετήσουν, δηλαδή τις Περιοχές Άνευ Δρόμων, εμείς προχωράμε μπροστά και το κάνουμε πρώτοι στην Ευρώπη».
Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ)
«Τίθενται σε διαβούλευση οι πρώτες 3 ΕΠΜ, που αφορούν σε προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» στην ανατολική Κρήτη, τον Έβρο και τη Ροδόπη καθώς και τη νότια Πελοπόννησο. Προστατεύσουμε το Φοινικόδασος στο Βάι, που διαθέτει ένα από τα δύο ιθαγενή είδη φοίνικα της Ευρώπης, το οροπέδιο του Λασιθίου και το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης με την υψηλή οικολογική αξία, το δάσος της Δαδιάς, με τα δάση πεύκης και δρυός, και τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Ενισχύουμε το καθεστώς προστασίας για την ενδημική μαργαρίτα της Σαμοθράκης τα 1.441 ενδημικά φυτά του νησιού, όπως και το Δέλτα του Έβρου με τα χιλιάδες πουλιά. Το ίδιο κάνουμε για τον Ταΰγετο, τη Νότια Μάνη και το φαράγγι του Νέδωνα με τον σπάνιο και ανεξερεύνητο πλούτο χλωρίδας.
Δασικοί Χάρτες
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την οριστική επίλυση του ζητήματος των δασωθέντων αγρών, των εκτάσεων γης που ήταν αγροτικές και με τα χρόνια εγκαταλείφθηκαν και σήμερα εμφανίζονται στους Δ.Χ. ως εκτάσεις που εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία.
Μεταφορά Δασικών Υπηρεσιών-Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων
«Μεγάλη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη» χαρακτήρισε τη μεταφορά των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο ΥΠΕΝ και ανακοίνωσε το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, το οποίο χρηματοδοτείται με 200 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ξεκινούν άμεσα οι πιλοτικές αναδασώσεις σε Πάρνηθα, Ροδόπη, Πέραμα Αττικής και Δυτική Μακεδονία, με φυτεύσεις 80.000 δένδρων Κεφαλληνιακής Ελάτης, Μαύρης Πεύκης, Χαλεπίου, πλατύφυλλων και αείφυλλων».
Τέλος, ενημέρωσε το Σώμα για το Σχέδιο Δράσης του ΥΠΕΝ για την προστασία της βιοποικιλότητας, αναφερόμενος στο εθνικό δίκτυο νοσοκομείων άγριας πανίδας με την ίδρυση της πρώτης Μονάδας στη Ραπεντώσσα της Πεντέλης και ακολούθως στη Δωδώνη και την Θεσσαλονίκη.