Ν. Παπαθανάσης: Ο αναπτυξιακός νόμος θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το 2022

Ν. Παπαθανάσης: Ο αναπτυξιακός νόμος θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το 2022
Τρίτη, 21/12/2021 - 14:04

Ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας, «όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά σταδιακά με την ψηφιακή μετάβαση, με φιλικό επιχειρηματικό κλίμα, και χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας, πολιτών και επιχειρηματικού κόσμου», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, στην ομιλία του στο Digital Economy Forum 2021 του ΣΕΠΕ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει μεγάλη ανάπτυξη το 2022, με βάση τα στοιχεία της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει εργαλεία για να φέρει ακόμα περισσότερες επενδύσεις στη χώρα το 2022, σημειώνοντας ότι κατά το 2021 η Ελλάδα βρέθηκε στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις. Ανέφερε, ειδικότερα, ότι το 2021 ξεμπλόκαραν μεγάλες επενδύσεις (ανέφερε ως παράδειγμα το Ελληνικό) και τεχνολογικοί πρωταθλητές εγκαθίστανται στη χώρα μας (ως παράδειγμα ανέφερε την επένδυση της Pfizer με απασχόληση 500 ατόμων, που αναμένεται να αυξηθούν, της Microsoft, της TeamViewer, της Cisco και της AWS), ενώ υπογράμμισε ότι κανένας ξένος επενδυτής δεν έχασε από επένδυσή του στη χώρα μας.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ακόμη, ότι για τα παραπάνω η κυβέρνηση δημιουργεί χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία και πιο ειδικά αναφέρθηκε στα φορολογικά κίνητρα που είναι, όπως είπε, πολύ καλύτερα από τα αντίστοιχα κίνητρα που προσφέρονται από τον αντίστοιχο κοινοτικό μέσο όρο, καθώς και στην «υπερέπτωση» φόρων για τους επενδυτικούς αγγέλους και τις startups.

Σημείωσε επίσης τη σημαντική επιτάχυνση του χρόνου που έχει επιτευχθεί για την ένταξη των επενδυτικών σχεδίων στα χρηματοδοτικά προγράμματα με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ σημείωσε ότι τόσο οι νέες κατηγορίες ενεργειακών επενδύσεων, όσο και οι διαδικασίες για της κατηγορίες επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη, και για επενδύσεις σε ρομποτική, τεχνική νοημοσύνη και τεχνολογίες cloud, βρίσκονται σε ένα και μόνο νόμο, έτσι ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να μη χρειάζεται να ψάχνουν διάσπαρτες διατάξεις σε πολλά νομοσχέδια προκειμένου να συντάξουν το φάκελό τους.

Ειδικά για τις επενδύσεις στις τεχνολογίες cloud και data centers, ο υπουργός ανέφερε ότι προβλέφθηκαν ειδικές διατάξεις, καθώς μέχρι τώρα η νομοθεσία αντιμετώπιζε τις συγκεκριμένες επενδύσεις ως επενδύσεις στα logistics, κάτι που φυσικά δεν ίσχυε.

Σημείωσε ακόμα ότι τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία περιλαμβάνουν και τις επενδύσεις στη διαστημική βιομηχανία, όπως επίσης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, σημειώνοντας ότι σε αυτό έχουν περάσει διατάξεις για την έρευνα και την καινοτομία που αφορούν στις επιχειρήσεις που θέλουν να εγκατασταθούν στην Κοζάνη, τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη.

Ακολούθως ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στο Πράσινο Ταμείο, και ειδικότερα στους άξονες 3 και 4 στους οποίους, όπως είπε, περιέχονται διατάξεις για την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, όπως επίσης και την προώθηση των ευφυών συστημάτων μετάβασης στη μετα-λιγνιτική εποχή.

Αναφέρθηκε επίσης στον αναπτυξιακό νόμο, όπου, όπως είπε, υπάρχει ως ξεχωριστή δράση ο ψηφιακός μετασχηματισμός χωρίς να απαιτείται προηγούμενη επένδυση, και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένα τα ποσοστά επιχορήγησης στις περιφέρειες από το Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Σημείωσε ακόμα ότι οι συνολικοί πόροι που προβλέπονται από όλα τα παραπάνω φτάνουν στα 77 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να «αναμοχλεύσουν» ακόμα 40 δισ. ευρώ ως «παράπλευρες» επενδύσεις, τονίζοντας ότι η μεγάλη πρόκληση είναι η γρήγορη απορρόφηση των παραπάνω πόρων, και προσθέτοντας ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή το 2022, ενώ μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2022 θα υπάρξει ευρωπαϊκή συμφωνία για το ΕΣΠΑ και για το Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Κλείνοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν θα απαιτεί ίδια συμμετοχή, αλλά το σύνολο της επένδυσης που θα αφορά στην πλευρά του επενδυτή θα μπορεί να προέρχεται από δανειακά εργαλεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ