Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τα τρία σχέδια νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειων, που αφορούν αντίστοιχα την κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα της Ενέργειας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, του Πλαισίου για την ίδρυση της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας καθώς και της συνεργασίας στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας με την Ινδία.
Ειδικότερα, η ΝΔ ψήφισε και τις τρείς συμβάσεις. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση δήλωσαν επιφύλαξη προκειμένου να τοποθετηθούν στη συζήτηση της Ολομέλειας. Το ΚΚΕ καταψήφισε το Μνημόνιο συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Πλαίσιο της ίδρυσης της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχία, ενώ δήλωσε «παρών» στην κύρωση της συνεργασίας με την Ινδία. Το ΜέΡΑ25 καταψήφισε το Μνημόνιο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια σχετικά με τις άλλες δύο συμφωνίες.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Φίλιππος Φόρτωμας, ζήτησε την υπερψήφιση των τριών κυρώσεων τονίζοντας πως «τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση επηρεάζει κάθε μέρα όλο και πιο πολύ όλες τις χώρες του κόσμου και η ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία έχει εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας, για την επόμενη μέρα κυρίως στον τομέα της ενέργειας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να κάνει σημαντικά βήματα, ούτως ώστε, με το κατάλληλο μείγμα πολιτικών, να προωθήσει την πράσινη μετάβαση και τη σταδιακή αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Ειδικότερα για τις συνεργασίες με τα Η.Α.Ε και την Ινδία ανέφερε πως ο στόχος τους είναι η ανάπτυξη κοινών ερευνητικών και τεχνικών έργων. Για δε, τη Συμφωνία - Πλαίσιο για την ίδρυση της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας ανέφερε πως αυτή έχει 80 μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και πρόκειται για το έναυσμα μιας τεράστιας επενδύσης στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε πως «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση ως ευκαιρία για να στραφούμε σε άλλες μορφές ενέργειας, πιο οικονομικές και πιο βιώσιμες και για την μετάβαση αυτή θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία και εκπαίδευση, ακόμα και μέσα από συνεργασίες με άλλες χώρες, πιο ανεπτυγμένες στον τομέα αυτό».
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη ανέφερε πως «δεν μπορούμε να είμαστε αρνητικοί σε τέτοιες συμφωνίες, καθώς τέτοια Μνημόνια μπορούν να προσφέρουν πολλά, τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και σε διπλωματικό, αλλά θα δηλώσουμε επιφύλαξη για τη συζήτηση στην Ολομέλεια, αναμένοντας να δούμε και γενικότερα τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον τομέα της ενέργειας». Επισήμανε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταξύ άλλων έχει σημαντική επίδραση και στις ενεργειακές πολιτικές, παγκόσμια και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπου εκτινάσσει σε ρεκόρ τις χονδρεμπορικές τιμές. Η βουλευτής τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 10 μήνες έχει προειδοποιήσει για τις συνέπειες της αύξησης των τιμών του ηλεκτρισμού και της ενέργειας και δεν μπορεί η κυβέρνηση σήμερα να κρύβεται πίσω από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, αλλά θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της που είναι πολύ μεγάλες καθώς έδεσε τη χώρα μας ενεργειακά στην τροχιά του φυσικού αερίου, υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά αλλά και από την βίαιη απολιγνιτοποίηση που δημιουργεί ζητήματα και ενεργειακής ασφάλειας στην Ελλάδα. Παράλληλα, ζήτησε σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων και πρωτοβουλίες για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης δήλωσε και αυτός επιφύλαξη για την Ολομέλεια παρά τη θετική προσέγγιση του κόμματός του στις τρείς αυτές Συμβάσεις. Ανέφερε πως αυτές οι συμφωνίες έρχονται καθυστερημένα για κύρωση σε σχέση με την υπογραφή τους και υποστήριξε πως η κυβέρνηση τις θυμήθηκε τώρα λόγω των ενεργειακών εξελίξεων. Αναρωτήθηκε εάν τα ενεργειακά έργα που προβλέπονται στο Μνημόνιο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούν να υλοποιηθούν και με βάση τον πρόσφατο ψηφισθέντα νόμο περί Πρότυπων Προτάσεων έργων υποδομής. Για την Ηλιακή Συμμαχία ζήτησε να πληροφορηθεί σε τι ύψους ποσά δεσμεύεται η χώρα μας να συμμετέχει σε αυτήν. Σχετικά με την συμφωνία με την Ινδία την χαρακτήρισε γενικόλογη χωρίς να εξειδικεύονται ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης και πως θα ορίζεται ο εμπειρογνώμονας.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής καταψήφισε το Μνημόνιο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς, όπως είπε, αυτό εντάσσεται και εξυπηρετεί τόσο το γενικότερο σχέδιο της «Πράσινης Ενεργειακής Συμφωνίας» όσο και την «Πράσινη Μετάβαση» που προωθεί η ΕΕ και η οποία δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά στο να δώσει μια ακόμη κερδοφόρα επενδυτική διέξοδο σε τεραστίων διαστάσεων κεφάλαια που έχουν συσσωρευτεί σε προϊόντα πράσινης ενέργειας. Μια ιμπεριαλιστική πολιτική η οποία τροφοδοτείται συνεχώς και τις συνέπειές της, τις βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία. Καταψήφισε και τη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία, υποστηρίζοντας πως στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος οξύνονται οι συμβιβασμοί και οι ανταγωνισμοί. Στόχος της Συμμαχίας είναι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες των χωρών προκειμένου να αναδειχθούν σε χρυσοφόρες πηγές για ενεργειακούς κολοσσούς και του κεφαλαίου ώστε να μεγαλώσουν το μερίδιο της πίτας των κερδών τους από αυτά που ληστεύουν από τους λαούς. Για την συμφωνία με την Ινδία, είπε, πώς αυτή δεν θα την καταψηφίσουμε αλλά θα δηλώσουμε «παρών» καθώς αυτή μένει σε ένα ερευνητικό πεδίο.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί το κόμμα του στην Ολομέλεια. Για την Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία αναρωτήθηκε πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα από την πλευρά της χώρας και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν αποδείχθηκε κερδισμένη από το προγενέστερο πρόγραμμα «Ήλιος» του 2012. Επισήμανε ότι οι ΑΠΕ, εάν και η τεχνολογία τους έχει αναπτυχθεί, δεν έχουν καταστεί φθηνότερες πηγές ενέργειας. Χαρακτήρισε το Πλαίσιο της Συμμαχίας αόριστο ενώ προβλέπει και πάλι ασυλίες για τα στελέχη της. Για την σύμβαση με την Ινδία είπε πως και αυτή είναι πολύ γενικόλογη χωρίς να αναφέρεται η χρηματοδότησή της και πρόσθεσε πως ο στόχος της Ινδίας είναι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε την συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρατηρώντας ότι στο σχέδιο τους έχουν την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη με νέα τεχνολογία, όπως αυτή που έχει προτείνει η Ελληνική Λύση, και θα μπορεί να παράγει μια μεγακιλοβατώρα με κόστος 0,05 δολάρια.
Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως ένα «ωραίο παραμύθι» με αναφορές στις ανανεώσιμες πηγές αλλά και με «δράκο», ο οποίος βρίσκεται στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που προβλέπονται και για τις οποίες το ΜέΡΑ25 είναι αντίθετο, γι' αυτό και την καταψηφίζει. Για την Ηλιακή Συμμαχία, είπε, πως αυτή είναι μια «βιτρίνα» καθώς στην πραγματικότητα αποτελεί ένα όχημα κολοσσιαίων επενδύσεων που στο επίκεντρό τους έχουν την Παγκόσμια Τράπεζα και μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς και τον πράσινο καπιταλισμό, αντί για μικρές κοινότητες ηλιακής ενέργειας. Σχετικά με τη Συμφωνία με την Ινδία, ο βουλευτής ανέφερε πως κατ' αρχήν είμαστε θετικοί αλλά διατηρούμε επιφυλάξεις καθώς θεωρούμε πως σχετίζεται με τη σύμβαση για την Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία.