«Το ενεργειακό κόστος αποτελεί το κεντρικό θέμα συζήτησης και το βασικότερο πρόβλημα της κοινωνίας εδώ και πολλούς μήνες, πριν την καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δυστυχώς οι λογαριασμοί ρεύματος για την κατανάλωση Απριλίου θα είναι ακόμη πιο φουσκωμένοι αφού τότε θα αρχίσει να αποτυπώνεται η επίπτωση της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. Όμως η ακραία ακρίβεια στην Ελλάδα στην ενέργεια άρχισε να εντείνεται από τον Αύγουστο και μετά, ενώ η αύξηση στο ρεύμα ξεκίνησε με επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2019 που αύξησε κατά περίπου 20% τα τιμολόγια της ΔΕΗ», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash Fm» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Β. Στολάκη.
«Αυτό που χρειάζεται σήμερα και χρειαζόταν από την έναρξη λειτουργίας του Target Model ήταν ρύθμιση και έλεγχος της αγοράς ενέργειας, καθότι υπάρχουν, εν μέσω της πρωτόγνωρης ακρίβειας, ουρανοκατέβατα, άδικα κέρδη των οποίων την φορολόγηση και αναδιανομή προτείνει και ο Κομισιόν και την ύπαρξη τους αναγκάστηκε να παραδεχτεί μετά από την έντονη πίεση της αντιπολίτευσης και ο κος Μητσοτάκης, αλλά με 8 μήνες καθυστέρηση».
Ο Σ. Φάμελλος ανέφερε στη συνέχεια συγκεκριμένα μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας στο ρεύμα: «Πρέπει να τεθεί ανώτατο όριο στο κέρδος στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν μπορεί η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο για παράδειγμα που είναι και η ακριβότερη να κοστίζει περί τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και να πωλείται στη χονδρεμπορική αγορά 300 ή 350 ή ακόμη και πάνω από 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα δεν κάνει κάτι για να σταματήσει την παραγωγή υπερκερδών στην αγορά ενέργειας. Υποψιαζόμαστε επιπλέον ότι προσπαθεί να ξεφύγει από το αίτημα μείωσης των ουρανοκατέβατων, άδικων κερδών, ανοίγοντας μία κουβέντα για εξέταση των ετήσιων ισολογισμών των ενεργειακών εταιρειών, ενώ επιτρέπει ακόμα και σήμερα τη δημιουργία νέων υπερκερδών».
«Εάν από αύριο ξεκινούσε έλεγχος και ρύθμιση στην αγορά ρεύματος, δηλαδή η άρση της ασυλίας στα άδικα, ουρανοκατέβατα κέρδη που δίνει η κυβέρνηση, μαζί με αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα ώστε να συμμετέχει και το εγχώριο καύσιμο και να μεταβούμε από το λιγνίτη στην πράσινη ενέργεια και όχι από το φυσικό αέριο, καθώς και αν είχαμε μία ΔΕΗ με το Δ μπροστά, το δημόσιο χαρακτήρα της, τότε θα άλλαζαν πολλά στους λογαρισμούς», είπε χαρακτηριστικά.
Στάθηκε ειδικότερα στην επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη η ΔΕΗ να απωλέσει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της διαχρονικό χαρακτήρα και την πλειοψηφία του δημοσίου, μετά από 71 χρόνια, καθώς και στην επιλογή η ΔΕΗ να λειτουργεί ως μία οποιαδήποτε εταιρεία με μοναδική προτεραιότητα τα κέρδη της και στο χρηματιστήριο και τις προκλητικές αμοιβές και τα μπόνους των γαλάζιων παιδιών.
Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε τη λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δεσμεύσει την Ελλάδα στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, το deal που όπως τόνισε κρύβεται πίσω από την εξαγγελία της ψευδούς απολιγνιτιοποίησης αφού, προβλέπει την αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών και όχι με καθαρή ενέργεια.
Σχετικά με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα σχολίασε ότι: «Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Οκτώβριο με τη γνωστή εργαλειοθήκη προτείνει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, εδώ ακόμη το συζητάμε. Αντί η κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση μείωσης του ΕΦΚ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που έχει καταθέσει δύο φορές με τροπολογία, ώστε οι πολίτες να γλιτώνουν 25 ευρώ σε κάθε γέμισμα αυτοκινήτου, τώρα δίνει 12-13 ευρώ μόλις το μήνα επιδότηση και μάλιστα όχι σε όλους. Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ένα νοικοκυριό θα κέρδιζε 300 ευρώ στον τόνο του πετρελαίου θέρμανσης».
Τα 200 ευρώ ως έκτακτο επίδομα αποτελεί κοροϊδία των συνταξιούχων, ειδικά από τη ΝΔ που χαρακτήριζε ψίχουλα τη 13η σύνταξη που ανερχόταν σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο επιπλέον για τους συνταξιούχους. Σχετικά με το «παράθυρο» μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα που συζητάει εσχάτως η κυβέρνηση: «Έχει αργήσει πολύ η κυβέρνηση. Από τον Ιούλιο του 2021 που είχαμε, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταθέσει επίκαιρη επερώτηση για την ακρίβεια, είχαμε θέσει το ζήτημα μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Σήμερα είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι απαιτείται η μείωση του ΦΠΑ για τα βασικά αγαθά αφού έχουμε μπροστά μας μία επισιτιστική κρίση. Μην ξεχνάμε ότι το κράτος εισέπραξε 500 εκατ. ευρώ επιπλέον τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Φαίνεται λοιπόν ότι το κράτος εισπράττει περισσότερα, είναι αυξημένα τα έσοδα, λόγω της αύξησης των τιμών που παρασύρει και τον αντίστοιχο ΦΠΑ. Αυτό βέβαια έπρεπε να είχε προληφθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να είχε επιστραφεί στους καταναλωτές».
Τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης «αφού δε ζούμε μία κανονικότητα, μετά από την πανδημία, ζούμε μία νέα αβεβαιότητα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Οι έκτακτες συνθήκες καλούν για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με προτεραιότητα στη διασφάλιση της πρόσβασης των νοικοκυριών και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας στο αγαθό της ενέργειας, στο νερό και σε βασικά αγαθά».
Κλείνοντας ο Σ. Φάμελλος δήλωσε πως: «Η διενέργεια εκλογών αποτελεί πλέον κοινωνική αναγκαιότητα γιατί δεν πάει άλλο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο κος Πέτσας πρόδωσε τι συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις εκλογές γιατί ακόμη και οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον τη φθορά της κυβέρνησης. Δεν πρέπει να συνεχιστεί όμως η καταστροφική για τη χώρα πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη».