«Οι βαθιές τομές που χρειάζεται ο τόπος προχωράνε με γρήγορους ρυθμούς, δημιουργώντας ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που υπήρχε στο παρελθόν». Αυτό, τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας, σήμερα, στο «Athens Investment Forum 2018» που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πρόσθεσε ο Υπουργός, είναι η χωροταξία. «Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη υστέρηση στα θέματα αυτά. Η παρούσα κυβέρνηση έκανε τόσες μεταρρυθμίσεις στη χωροταξία όσες είχαν να γίνουν για πολλές δεκαετίες και έκανε πράγματα που φάνταζαν αδύνατα. Αναρτημένους και κυρωμένους δασικούς χάρτες, που από το 1% όταν τους παραλάβαμε το 2015, θα φθάσουν στο 90% μέχρι το τέλος του 2019. Κατ΄ αρχήν ανάρτηση της γραμμής των αιγιαλών μέχρι το τέλος του 2018, ώστε η χώρα να αποκτήσει οριοθετημένους αιγιαλούς μέχρι το τέλος του 2019. Μετά από 25 χρόνια μάχης και δήθεν μεταρρυθμιστικών κυβερνήσεων, παραλάβαμε το Κτηματολόγιο στο 25% και φιλοδοξούμε το 2020 να έχει ολοκληρωθεί το 90% της ελληνικής επικράτειας, θεσμοθετώντας έναν ενιαίο φορέα, με την ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων με τα κτηματολογικά γραφεία».
Όλες αυτές οι αλλαγές διαμορφώνουν, για πρώτη φορά, ένα πλαίσιο όπου η χωροταξία απλοποιείται, αποκτά ασφάλεια δικαίου, υπάρχει ενθάρρυνση των επενδύσεων και ριζική πάταξη της διαφθοράς. Το πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ο Υπουργός, αποτελεί μια μεγάλη παρακαταθήκη των μεταρρυθμίσεων που έχουμε κάνει σε αυτόν τον τομέα, ταυτόχρονα με την επίλυση του θέματος του Κτηματολογίου, το οποίο χαρακτήρισε ως μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Στη συνέχεια, ο κ. Σταθάκης στάθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ενέργειας, τονίζοντας ότι μετατρέπεται σε προνομιακό πεδίο επενδύσεων, καθώς οι επενδύσεις, στους βασικούς τομείς του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, εκτιμώνται σε 32 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2030. Αναφέρθηκε στην παγκόσμια μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί στην Ευρώπη για την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ και τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης σε όλους τους του τομείς, τα κτήρια, τις μεταφορές, τον τουρισμό, τη βιομηχανία κα.
Μίλησε ακόμη, για τις αλλαγές που συντελούνται στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας και για τη θεσμοθέτηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2019, υλοποιώντας ουσιαστικά το Μοντέλο-Στόχος (Target Model) που είχε υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενιαία αγορά ενέργειας.
«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έργα δικτύων και υποδομών μεγάλης εμβέλειας τα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται (αγωγοί φυσικού αερίου TAP, IGB, Θεσσαλονίκη-Σκόπια, East Med, αναβάθμιση τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα που εγκαινιάζεται εντός μηνός, FSRU στην Αλεξανδρούπολη)», τόνισε. Επισήμανε δε, την εμπιστοσύνη που εκδηλώνεται από διεθνείς ενεργειακές εταιρείες στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. «Διαμορφώνεται, πλέον, ένα πλαίσιο προοπτικής για παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα με εφάμιλλους όρους με αυτούς που έχουν αποτυπωθεί στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο, φέρνοντας στο επίκεντρο τον αγωγό East Μed που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου από όλες αυτές τις περιοχές», υπογράμμισε.
Παράλληλα, επιταχύνονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις τόσο με τις γειτονικές χώρες της βαλκανικής όσο και στο εσωτερικό, οι διασυνδέσεις των νησιών. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο Υπουργός, έχει ολοκληρωθεί η α΄ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, έχει προκηρυχθεί και κατοχυρωθεί η β΄ φάση, ενώ η γ΄ φάση των Κυκλάδων θα ολοκληρωθεί δύο χρόνια νωρίτερα, το 2020. Επίσης, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης και η κατασκευή του έργου προχωράει, ενώ η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης έχει λάβει, πλέον, ισχυρή υπόσταση. Έχουμε δύο αποφάσεις της ΡΑΕ και προχωράει, μέσω της Αριάδνης, η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου διασύνδεσης με χρονικό ορίζοντα το 2023.
Στον ενεργειακό τομέα, έχει εκδηλωθεί σημαντική ροή επενδύσεων, με την εμπλοκή αξιόπιστων διεθνών εταιρειών σε μεγάλα projects που αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.