Συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της κυπριακής εταιρίας Εuroasia Interconnector με αντικείμενο τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.
Η κυπριακή εταιρία που από στελέχη της απερχόμενης ελληνικής κυβέρνησης έχει χαρακτηριστεί απαξιωτικά ως «μια ομάδα λομπύστες των Βρυξελλών» αρνείται να αποδεχθεί την απόφαση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου ως εθνικό, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της διασύνδεσης της Κρήτης με την Κύπρο και το Ισραήλ, η οποία ως ενιαίο έργο είχε ενταχθεί στα έργα PCI της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι η Εuroasia Interconnector προσέφυγε στην Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών επιδιώκοντας την καθυστέρηση των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη από τη θυγατρική εταιρία του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη Interconnection. Μάλιστα χθες ανακοίνωσε ότι στις 28 Ιουνίου, η Αρχή στην οποία έχει προσφύγει (δηλαδή η ΑΕΠΠ) αποφάσισε την αναστολή του ενός από τους δυο διαγωνισμούς που έχει προκηρύξει η Αριάδνη και αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση δύο σταθμών μετατροπής και ενός υποσταθμού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από την Αριάδνη της απόφασης της να παρατείνει έως τις 22 Ιουλίου τον άλλο διαγωνισμό δηλαδή αυτό που αφορά την προμήθεια των καλωδίων και ο οποίος έληγε στις 15 Ιουλίου. Παράλληλα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των επομένων ημερών ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει σε παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών και του άλλου διαγωνισμού που αφορά τους μετατροπής ρεύματος.
Παρά το γεγονός ότι η προσφυγή του Εuroasia Interconnector αφορά το διαγωνισμό που μέχρι στιγμής «τρέχει» κανονικά, παρόλα αυτά η παράταση που ήδη δόθηκε αλλά και αυτή που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται δημιουργούν την εντύπωση ότι το έργο κινδυνεύει με καθυστερήσεις από τα πρώτα κιόλα βήματα του.
Εντύπωση που σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται ο ΑΔΜΗΕ στελέχη του οποίου διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι η προσφυγή του Εuroasia Interconnector θα πέσει στο κενό. Μάλιστα μιλούν για ύστατη και απέλπιδα προσπάθεια του Euroasia να αποτρέψει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Αττικής
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφυγή του Εuroasia δεν θα έχει καμία επίπτωση στους διαγωνισμούς καθώς στην Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών έχει δικαίωμα να προσφύγει «κάθε ενδιαφερόμενος που έχει ή είχε συμφέρον να του ανατεθεί συγκριμένη σύμβαση και είχε υποστεί ή ενδέχεται να υποστεί ζημία από πράξη ή παράλειψη της αναθέτουσας αρχής κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ ή της εσωτερικής νομοθεσίας». Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι για να γίνει αποδεκτή η προσφυγή θα πρέπει να συντρέχουν και οι δυο παραπάνω λόγοι. Ωστόσο ο Euroasia δεν είναι ο προμηθευτής που θα μπορούσε να του ανατεθεί η σύμβαση της προμήθειας των μετατροπέων και ως εκ τούτου δεν έχει καν το δικαίωμα προσφυγής. Με βάση αυτά τα νομικά δεδομένα ο ΑΔΜΗΕ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η προσφυγή της κυπριακής εταιρίας θα απορριφθεί και το μόνο που πετυχαίνει είναι να προκαλεί θόρυβο.
Όσο δε για τις παρατάσεις του διαγωνισμού ο ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη διαδικασία με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερομένων.
Όπως είναι γνωστό η «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, έχει προχωρήσει στην προκήρυξη δυο διαγωνισμών για την ηλεκτρική Διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος Κρήτης-Αττικής (High Voltage Direct Current – HVDC), συνολικού προϋπολογισμού 915 εκατ. ευρώ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εντός του 2022.
Ο πρώτος διαγωνισμός που μετά την παράταση λήγει στις 22 Ιουλίου αφορά την μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων (ανατολικό και δυτικό κύκλωμα, 2 x 500 MW), τα υπόγεια καλωδιακά τμήματα και οπτικές ίνες, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος διαγωνισμός που λήγει στις 22 Ιουλίου αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα λάβει και αυτός παράταση αφορά τους Σταθμούς Μετατροπής Εναλλασσόμενου/Συνεχούς Ρεύματος (προϋπολογισμού 315 εκατ. ευρώ) και περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού GIS.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική έχει κινητοποιήσει ήδη το ενδιαφέρον των μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται σε τέτοιου είδους έργα και σύμφωνα με πληροφορίες στο διαγωνισμό για τα καλώδια θα συμμετάσχουν εταιρίες όπως η γαλλική Nexansκαι η ιταλική Prysmian, ενώ στο διαγωνισμό για τους μετατροπείς θα δώσουν το παρόν εταιρίες όπως η Siemens και η Toshiba.
Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη των δύο διαγωνισμών έγινε στις 24 Μαΐου, με τη διακήρυξη για τα καλωδιακά τμήματα να περιλαμβάνει τον βασικό «πυλώνα» της διασύνδεσης, δηλαδή τη διπλή γραμμή μεταφοράς συνεχούς ρεύματος, που θα συνδέει την Κρήτη με το ηπειρωτικό δίκτυο μέσω της Αττικής.
Το υποβρύχιο σκέλος της θα έχει μήκος 380 χιλιόμετρα και θα ξεκινά από τα Μέγαρα (Αττική), για να καταλήξει στην περιοχή της Κορακιάς στο Ηράκλειο, ώστε να συνδεθεί μετά από σύντομη διαδρομή με το υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού.
Πέρα από τα δύο υποβρύχια καλωδιακά συστήματα, η εν λόγω διακήρυξη αφορά επίσης στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση και των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων καθώς και των οπτικών ινών.