ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΡΑΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΠΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΡΑΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΠΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Πέμπτη, 04/07/2019 - 13:20

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, στην ειδική απολογιστική του έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουνίου 2019, σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ για την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, τα εθνικά καθεστώτα στήριξης και τις πρακτικές των Κρατών Μελών σε σχέση με τους ενωσιακούς στόχους για τις ΑΠΕ, ξεχώρισε ως βέλτιστη πρακτική και υπόδειγμα διαφάνειας και ενίσχυσης του ανταγωνισμού, τις ανταγωνιστικές διαδικασίες έργων ΑΠΕ, που διεξάγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, στο Πλαίσιο 8 (σελ. 35) που αναφέρεται στις πρακτικές των δημοπρασιών και το οποίο τιτλοφορείται «Η διαφάνεια στις δημοπρασίες προάγει τον ανταγωνισμό: η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ελληνικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας», προκρίνει το έργο που έχει πραγματοποιήσει η ΡΑΕ για τις ανταγωνιστικές διαδικασίες των ΑΠΕ, ως βέλτιστη πρακτική, μεταξύ των αντίστοιχων των Κρατών Μελών δεδομένου ότι προάγει τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό στις ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Η αναγνώριση των προσπαθειών και του έργου της ΡΑΕ έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την απονομή Χρυσού Βραβείου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, από κοινού με την εταιρία CosmoONE, στην εκδήλωση των Impact BITE Awards 2019, για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμου συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών έργων ΑΠΕ.

Η διαδικασία των ανταγωνιστικών διαδικασιών ΑΠΕ που έχει εφαρμόσει η ΡΑΕ από το έτος 2016, με βάση τα αναφερόμενα στο Νόμο 4414/2016, αποτελεί καινοτόμο διαδικασία, που έχει στόχο την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη των ΑΠΕ, σύμφωνα με τις ενωσιακές επιταγές, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ενέργειας και ιδιαίτερα το όφελος του τελικού καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.

Οι ανταγωνιστικές διαδικασίες για έργα ΑΠΕ έχουν οδηγήσει στην κατακύρωση μέχρι σήμερα έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 1,3GW, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης/κατασκευής. Οι ανταγωνιστικές διαδικασίες όπως έχουν σχεδιαστεί από τη ΡΑΕ είναι μία διαδικασία απλή στη χρήση, αξιόπιστη και απολύτως διαφανής που αναγνωρίζεται διεθνώς ως "βέλτιστη πρακτική" και έχει καταστήσει τη ΡΑΕ πρωτοπόρο στον τομέα των διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ.