Χωρίς ρεύμα η Χαλκιδική από τη χθεσινή θεομηνία. 6 νεκροί, 1 αγνοούμενους, στους 100 και πλέον οι τραυματίες

Χωρίς ρεύμα η Χαλκιδική από τη χθεσινή θεομηνία. 6 νεκροί, 1 αγνοούμενους, στους 100 και πλέον οι τραυματίες
Πέμπτη, 11/07/2019 - 13:17

Χωρίς ρεύμα παραμένει έως αυτή την ώρα η Χαλκιδική, εξαιτίας της χθεσινής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή με το πρόβλημα στο δίκτυο Υψηλής Τάσης που, προέκυψε να χαρακτηρίζεται πολύ σοβαρό.

Σε ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία και τα προβλήματα που ανέκυψαν στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει τα εξής:

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ενημερώνει ότι τη νύχτα της Τετάρτης, εξαιτίας των πρωτοφανούς έντασης καιρικών φαινομένων στη Χαλκιδική -που δυστυχώς στοίχισαν και ανθρώπινες ζωές- έπεσαν δυο ιστοί υψηλής τάσης στην περιοχή της Διώρυγας της Ποτίδαιας.

Λόγω του συμβάντος –και της βλάβης στη Γραμμή Μεταφοράς Ρεύματος Υψηλής Τάσης που συνδέει τον Υποσταθμό Μουδανιών με τον Υποσταθμό Κασσάνδρας-, έχουν προκληθεί εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή. Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ έχουν σπεύσει στο σημείο από την πρώτη στιγμή ασφαλίζοντας την Γραμμή Μεταφοράς προκειμένου να μην υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος και να απομονωθεί η βλάβη.

Τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ εργάζονται εντατικά για τη διόρθωση της σοβαρής ζημίας. Ο Διαχειριστής διαβεβαιώνει ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης το ταχύτερο δυνατό. Για την πορεία των εργασιών θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση.

Στη Χαλκιδική ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Σύσκεψη στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μετέβη την νύχτα στην πληγείσα περιοχή που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νίκο Ιωάννου και το γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπο Στεργιάδη, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των υπηρεσιών.

Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική

Πιο αναλυτικά, μία γυναίκα από τη Ρουμανία και το ηλικίας 8 ετών παιδί της σκοτώθηκαν στη Νέα Πλάγια, δύο Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Ποτίδια και άλλοι δύο στη Σωζόπολη, όπου παρασύρθηκαν μαζί με το τροχόσπιτό τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η 54χρονη Ρουμάνα και ο γιος της ήταν σε ταβέρνα όπου έπεσε η στέγη, τραυματίζοντας τους θανάσιμα, ενώ τραυματίστηκαν κι άλλα άτομα. 

Στην Ποτίδαια ο άνδρας και το παιδί του καταπλακώθηκαν από δέντρο στο ύψος του Potidaia Palace και έχασαν τη ζωή τους.

Στη Σωζόπολη υπήρξε ανατροπή τροχόσπιτου όπου επέβαιναν τέσσερα άτομα με ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, το παιδί τους να τραυματίζεται σοβαρά και ο 19χρονος εγγονός να αποφεύγει τον κίνδυνο για τη ζωή του. 
Συνολικά έχουν απεγκλωβιστεί 20 άτομα, ενώ ο αριθμός των τραυματιών είναι πάνω από 100, με τους δύο να χαρακτηρίζονται σε σοβαρή κατάσταση.
Τα ορμητικά νερά έχουν παρασύρει σε παραλιακά σημεία πολλά οχήματα. Δέντρα ξεριζώθηκαν, ομπρέλες και καρέκλες από παραλιακά μαγαζιά έχουν βρεθεί στη θάλασσα. Στην Ποτίδαια, ο αέρας ξερίζωσε την οροφή ενός βενζινάδικου.

Μεγάλες καταστροφές στο παραλιακό μέτωπο της Ν.Καλλικράτειας. Χωρίς ρεύμα παραμένουν Κασσάνδρα και Σιθωνία. Δέντρο έπεσε στο επαρχιακό δίκτυο Μεταμόρφωσης-Νικήτης και έκοψε την κυκλοφορία. Η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσκολία λόγω πεσμένων δέντρων στην περιοχή Κοβιού και μεταξύ Ν.Μαρμαρά και Πόρτο Καρράς.

Αγνοείται ψαράς στη Νέα Καλλικράτεια

Η φονική κακοκαιρία έχει σαρώσει ολόκληρη την περιοχή της Χαλκιδικής, όπου ήδη μετράμε πέντε νεκρούς.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι έρευνες από το λιμενικό σώμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας για τον εντοπισμό ενός 62χρονου αλιέα, που βγήκε το απόγευμα για ψάρεμα με το σκάφος του ενώ στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες.

Στις έρευνες συμμετέχουν πλωτό του λιμενικού, παραπλέον πλοίο και πέντε αλιευτικά.

Μεγάλη επιχείρηση με 140 άνδρες και 44 οχήματα από την Πυροσβεστική

Το σύνολο των δυνάμεων στη Χαλκιδική και στην ευρύτερη περιοχή έχει ενεργοποιήσει η ηγεσία της Πυροσβεστικής, προκειμένου να δοθεί κάθε δυνατή βοήθεια στους πολίτες και τους τουρίστες που κινδύνευσε η ζωή τους από τη φονική θεομηνία που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, αφήνοντας πίσω έξι νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, καθώς και ανυπολόγιστες καταστροφές σε ιδιωτικές περιουσίες και υποδομές.

Στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή της Κ. Μακεδονίας επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 140 Πυροσβέστες και 44 οχήματα.

Συγκεκριμένα:

• 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα από ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής και ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης

• 25 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την 2η Ε.Μ.Α.Κ. και

• 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό

Αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων από ΠΕΠΥΔ Δυτικής Μακεδονίας με:

• 8 πυροσβέστες και 4 οχήματα

Το κέντρο επιχειρήσεων Πολυγύρου έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε 235 συμβάντα για διασώσεις, αντλήσεις και κοπές δέντρων.

Πάνω από 600 κλήσεις έχει δεχθεί μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για παροχή βοήθειας στις πληγείσες από την φονική καταιγίδα περιοχές της Χαλκιδικής και, σε 235 περιπτώσεις, έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και αυτοκίνητα λόγω χαλαζόπτωσης αναφέρονται και σε Ροδόπη, Μακεδονία, Έβρο, Φθιώτιδα και Θεσσαλία. 

με πληροφορίες από το protothema.gr