Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που προωθείται σήμερα προς υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακυρώνεται η προγραμματισμένη για τις 16 Οκτωβρίου 2019 δημοπρασία προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και καταργείται η δυνατότητα να προγραμματιστούν νέες με το ίδιο μοντέλο.
Hκατάργηση των δημοπρασιών ρεύματος ΝΟΜΕ - με τις οποίες οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ αγόραζαν ρεύμα σε τιμή χαμηλότερη του κόστους - είναι ένα από τα βασικά μέτρα για την εξυγίανση της επιχείρησης που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης και για το οποίο προηγήθηκε διαβούλευση με τη ΡΑΕ και τους αρμόδιους φορείς.
Υπενθυμίζεται ότι οι δημοπρασίες ρεύματος ΝΟΜΕ θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 (ν. 4389/2016) στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκανε τότε η κυβέρνηση για να περιορίσει το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 90% στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Εκτιμάται ότι εξαιτίας των ΝΟΜΕ η ΔΕΗ είχε ζημίες της τάξης των 600 εκατ. ευρώ τα τελευταία 3,5 χρόνια προς όφελος των ανταγωνιστών της.
To Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισπεύδει τις απαραίτητες ενέργειες για τη λειτουργία νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2020 της Ενεργειακής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς στην οποία, αρχικά, θα μπορούν να διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με χρηματικό διακανονισμό. Επιπροσθέτως, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται πρόσθετη δέσμη μέτρων με στόχο τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και εν τέλει την υιοθέτηση πιο αποδοτικών και αποτελεσματικών εμπορικών πολιτικών για τον καταναλωτή.
Παράταση θέσης σε λειτουργία Σταθμών ΑΠΕ που έχουν συνάψει Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικού Ρεύματος πριν την 31.12.2015
Στην ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξάλλου, περιέχεται ρύθμιση με την οποία δίνεται παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 (από 30 Σεπτεμβρίου 2019 προηγουμένως) για τη θέση σε λειτουργία σταθμών ΑΠΕ που έχουν συνάψει Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικού Ρεύματος πριν την 31η Δεκεμβρίου 2015. Τα έργα αυτά έχουν ενταχθεί σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης του ν. 3468/2006 ("παλιά έργα") με σταθερή τιμή αποζημίωσης, αλλά δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να λειτουργήσουν, εν πολλοίς λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.
Η ρύθμιση αφορά μεταξύ άλλων σταθμών και το αιολικό πάρκο της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στο Μουζάκι Καρδίτσας, ισχύος 30MW, όπου έχουν συναφθεί οι συμβάσεις και έχουν καταβληθεί σημαντικά κεφάλαια για την προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.