Με αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), μένουν εκτός χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό οι οκτώ νέοι φορείς Προστατευόμενων Περιοχών, που θεσμοθετήθηκαν με το Ν. 4519/2018 και αφορούν πολύ μεγάλες περιοχές της χώρας.
Όπως προκύπτει από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2020 (σελίδα 104), προβλέπεται χρηματοδότηση μόνο για τους 28 Φορείς, που προϋπήρχαν του Νόμου 4519/2018. Οι φορείς και οι περιοχές, που μένουν πλέον εκτός διαχείρισης των προστατευόμενων τους περιοχών είναι :
- ο Κορινθιακός κόλπος,
- οι λίμνες αλλά και οι υπόλοιπες προστατευόμενες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας,
- η Νότια Πελοπόννησος και τα Κύθηρα,
- το Βόρειο Αιγαίο,
- οι Κυκλάδες,
- η Εύβοια,
- η περιοχή Βέρμιου – Πάικου – Βόρα,
- η Κεντρική και Ανατολική Κρήτη
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας όφειλε να κάνει δύο απλά πράγματα. Πρώτον, να εντάξει τους νέους φορείς στον προϋπολογισμό 2020 του ΥΠΕΝ και δεύτερον, να εισάγει τις προβλέψεις των σχετικών δαπανών στον Κρατικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Αντί αυτού, επέλεξε, μέσω της αδράνειάς του, να καταδικάσει τους νέους φορείς, στερώντας τους τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Δεν προχωρά επιπλέον, στην προκήρυξη των 400 θέσεων που είχε διασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για όλους τους φορείς προστατευόμενων περιοχών της χώρας, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους εργαζομένους στους Φορείς (επιστήμονες, φύλακες, οικο-ξεναγούς, στελέχη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κ.λπ.)
Ο κατά τα άλλα λαλίστατος, κ. Χατζηδάκης και η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύουν, με τις πράξεις τους, πόσο «αγαπούν» το Περιβάλλον. Κλείνουν ουσιαστικά τους νέους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών και αφήνουν εκτός διαχείρισης το στολίδι της χώρας, τη βιοποικιλότητα και τις περιοχές NATURA 2000, σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές. Οφείλουν, έστω και τώρα, να διορθώσουν αυτό το τραγικό λάθος.