Μείωση επενδύσεων, έκρηξη των ρευματοκλοπών, άδειες αποθήκες από εξοπλισμό συνθέτουν τη δραματική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο διαχειριστής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΔΔΗΕ.
Η εικόνα απαξίωσης της εταιρείας βρίσκεται πίσω από τα φαινόμενα των εκτεταμένων βλαβών και της κακής ποιότητας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο ρεύματος, κάτι που βιώνουν όλοι οι καταναλωτές κάθε καλοκαίρι, με τις εκτεταμένες βλάβες και διακοπές ρεύματος αλλά και κάθε φορά που υπάρχουν έκτακτα φαινόμενα.
Η κατάσταση στην εταιρεία, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, επιδεινώθηκε ιδιαίτερα την προηγούμενη τετραετία, όταν εξαιτίας της δραματικής κατάστασης των οικονομικών της ΔΕΗ "πάγωσαν" οι αναγκαίες επενδύσεις, άρχισαν να παρατηρούνται ελλείψεις σε υλικά και εντάθηκαν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα στο δίκτυο. Εκτός όμως από την προβληματική κατάσταση του δικτύου, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε έξαρση του φαινομένου των ρευματοκλοπών, με τεράστιο κόστος τόσο για τον όμιλο ΔΕΗ όσο και για τους υπόλοιπους καταναλωτές που επιβαρύνονται. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με παραχώρηση του 49% των μετοχών της εταιρείας σε ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος θα έχει ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας.
Υποχώρηση των επενδύσεων
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της εταιρείας, πάντως, ενδεικτικά είναι τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις των τελευταίων ετών για έργα ανάπτυξης δικτύου, οι οποίες παρουσιάζουν δραματική υποχώρηση τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 είχαν γίνει επενδύσεις ύψους 515, 92 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι το νούμερο υποχώρησε στα 144 εκατ. ευρώ. Τονίζεται ότι μέχρι το 2014, και παρά τα προβλήματα, οι επενδύσεις είχαν κρατηθεί πάνω από το όριο ασφάλειας των 200 εκατ. ευρώ, που είναι οι ελάχιστες απαραίτητες αναγκαίες επενδύσεις ώστε το δίκτυο να διατηρείται σε ικανοποιητική κατάσταση. Ωστόσο, από το 2015 και μετά οι επενδύσεις έπεσαν κάτω από τα 200 εκατομμύρια, και συγκεκριμένα το 2015 στα 165,4 εκατ., το 2016 στα 162,9 εκατ. ευρώ, με αποκορύφωμα το 2018, οπότε και οι επενδύσεις στο δίκτυο σημείωσαν ιστορικό χαμηλό στα 134,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2009 είχαν δοθεί από τον όμιλο ΔΕΗ 174 εκατ. ευρώ για έργα ενίσχυσης και βελτίωσης του δικτύου διανομής, δηλαδή περισσότερα χρήματα από τις συνολικές επενδύσεις του 2018, έτος κατά το οποίο δόθηκαν μόλις 41 εκατ. για έργα ενίσχυσης του δικτύου.
Για να γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα των επενδύσεων στο δίκτυο ηλεκτρισμού σημειώνεται ότι αυτές περιλαμβάνουν έργα επαναληπτικού χαρακτήρα, όπως ενισχύσεις, βελτιώσεις, παραλλαγές, νέες ηλεκτροδοτήσεις και αισθητικές αναβαθμίσεις.
Μάστιγα το "τρύπιο" δίκτυο
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, το ύψος των ρευματοκλοπών εμφανίζεται να αποτελεί διαχρονική μάστιγα για το δίκτυο διανομής, με τεράστιο κόστος για τη ΔΕΗ. Το πρόβλημα των ρευματοκλοπών κορυφώθηκε την προηγούμενη τετραετία, όταν τα φαινόμενα "δεν πληρώνω", αλλά και η ανοχή σε περιπτώσεις κατ᾽ εξακολούθηση παραβατών, οδήγησαν σε έξαρση του φαινομένου, που κοστίζει στον διαχειριστή αλλά και στους υπόλοιπους καταναλωτές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2011 και το 2012 οι μη τεχνικές απώλειες, όπως είναι η επίσημη διατύπωση για τις ρευματοκλοπές, ήταν μόλις 1,1% της διακινούμενης ενέργειας, από το 2015 έχουν ξεπεράσει το 3%, με αποκορύφωμα το 2016, οπότε και έφτασαν το 4,2% της διακινούμενης ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση πάντα τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή, το ύψος των μη τεχνικών απωλειών του δικτύου διανομής το 2015 έφτασε τις 1,5 εκατ. μεγαβατώρες, ενώ το κόστος που επωμίστηκαν οι καταναλωτές εξαιτίας του φαινομένου έφτασε τα 225 εκατ. ευρώ. Το 2016 οι μη τεχνικές απώλειες του δικτύου έφτασαν τις 1,789 εκατ. μεγαβατώρες, με το κόστος για τους καταναλωτές να φτάνει τα 268 εκατ. ευρώ. Το 2017 οι μη τεχνικές απώλειες του δικτύου έφτασαν τις 1,66 εκατ. μεγαβατώρες, με κόστος για τους καταναλωτές στα 249 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 οι ρευματοκλοπές έφτασαν τις 1,738 εκατ. μεγαβατώρες με κόστος 260 εκατ. ευρώ.
"Γυμνός" από εξοπλισμό
Ενδεικτικές της απαξίωσης του ΔΕΔΔΗΕ είναι οι τραγικές ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό που καταγράφονται, με αποτέλεσμα ο διαχειριστής να μην μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες του δικτύου διανομής.
Χαρακτηριστικότερο όλων το πρόβλημα που υπάρχει με τις ελλείψεις ξύλινων στύλων, που καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση νέων έργων και παράλληλα δυσχεραίνουν τη συντήρηση και λειτουργία του Δικτύου. Για τον σκοπό αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά, μάλιστα, στην κατεπείγουσα προμήθεια, με διαδικασίες-εξπρές, στύλων για την κάλυψη των ελάχιστων απαραίτητων αναγκών.
Συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το απόθεμα ξύλινων στύλων ανέρχεται σε 21.318 τεμάχια, όταν η εκτίμηση για τις ετήσιες ανάγκες του 2020 είναι 195.000 στύλοι και, για το 2021, 120.000 στύλοι. Η μείωση των αποθεμάτων του ΔΕΔΔΗΕ προέκυψε εξαιτίας των έκτακτων δραματικών καταστροφών από τις πρόσφατες πυρκαγιές και τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα (Μάτι, Χαλκιδική, Κρήτη, Βοιωτία, Βίλια, Εύβοια κ.λπ.). Ταυτόχρονα, η προηγούμενη διοίκηση δεν ολοκλήρωσε τους σχετικούς διαγωνισμούς προμήθειας, με αποτέλεσμα το απόθεμα στύλων του ΔΕΔΔΗΕ να είναι μικρότερο από το ελάχιστο όριο ασφάλειας.
Σημειώνεται ότι στο δίκτυο υπάρχουν 4,5 εκατ. ξύλινοι στύλοι που επιθεωρούνται κάθε χρόνο και όσοι βρίσκονται σε κακή κατάσταση αντικαθίστανται. Κάθε χρόνο από τις επιθεωρήσεις αντικαθίστανται 80.000 στύλοι. Επίσης, τα προγραμματισμένα έργα προβλέπουν την εγκατάσταση 45.000 ξύλινων στύλων, ενώ, τέλος, είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρχει απόθεμα ασφαλείας 25.000-30.000 στύλων για να καλύπτονται έκτακτες ανάγκες (ζημιές, βλάβες κ.λπ.).
Η μη αντιμετώπιση του προβλήματος των ξύλινων στύλων ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικά και μη αναστρέψιμα προβλήματα στο δίκτυο διανομής, αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Συγκεκριμένα, θα υπάρξουν προβλήματα στις ηλεκτροδοτήσεις πελατών (κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, ξενοδοχεία, τηλεπικοινωνιακές υποδομές κ.λπ.), δεν θα γίνονται παραλλαγές, δηλαδή μετατοπίσεις δικτύου όπου απαιτείται για διάφορους λόγους, όπως έργα οδοποιίας, και δεν θα αποκαθίστανται βλάβες σε περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές.
Capital.gr (Χάρης Φλουδόπουλος)