Έτος ορόσημο για τη Cenergy ήταν το 2019 όπως τόνισε χθες η διοίκηση της εταιρείας κατά την τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της περασμένης χρήσης σε αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, τα τέσσερα σημαντικά επιτεύγματα της περυσινής χρήσης ήταν:
Πρώτον η αυξημένη προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία EBITDA η οποία έφτασε τα 90 εκατ. ευρώ.
Δεύτερον η αυξημένη κερδοφορία παρήγαγε σημαντικές χρηματοροές από λειτουργίες που έφτασε τα 110 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας όχι μόνο τη χρηματοδότηση των επενδύσεων χωρίς πρόσθετο δανεισμό αλλά αντίθετα το χρέος της εταιρείας μειώθηκε κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ.
Τρίτον παρά τη διατήρηση των επενδυτικών δαπανών σε υψηλά επίπεδα η εταιρεία κατάφερε να επιτύχει ικανοποιητικό δείκτη χρέους /EBITDA (κάτω από το 5)
Τέταρτον η λειτουργική κερδοφορία και οι αυξημένες χρηματοροές οδήγησαν σε καθαρά κέρδη ύψους 20 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στις επιμέρους δραστηριότητες, η διοίκηση της εταιρείας τόνισε για τον τομέα των καλωδίων ότι για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων, επέδειξε "στέρεη απόδοση” ενώ ανατέθηκε σημαντικός αριθμός έργων ειδικά στο εργοστάσιο των Ελληνικών Καλωδίων στην Κόρινθο, το οποίο έχει μεγάλη τεχνογνωσία και εξειδίκευση.
Αλλά και τα προϊόντα που τιμολογούνται ως commodities, τα καλώδια μεσαίας και χαμηλής τάσης έδειξαν καλή επίδοση σε πολλές χώρες, υπογράμμισε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη.
Για τη Σωληνουργία Κορίνθου η επίδοση επηρεάστηκε από τα μέτρα προστατευτισμού που εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ με την επιβολή δασμών ύψους 30% στην κατηγορία των σωλήνων που παράγει το ελληνικό εργοστάσιο.
Ταυτόχρονα όμως η εταιρεία έχει να επιδείξει το 2019 την εκτέλεση ενός από τα πιο απαιτητικά έργα στον κόσμο, την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού Karish στο Ισραήλ, που έφτασε σε βάθος 1800 μέτρων. Αυτό το έργο πολύ λίγες εταιρείες μπορούν να το εκτελέσου σε όλο τον κόσμο, ανέφερε η διοίκηση.
Κορoνοϊός
Η διοίκηση της Cenergy ερωτήθη επίσης για τα μέτρα που εφαρμόζει αλλά και τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού. Όπως τονίστηκε, όλα τα εργοστάσια και οι γραμμές των μονάδων είναι ανοιχτές για παραγωγή και δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε καμία εγκατάσταση καθώς λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα στους χώρους εργασίας.
Υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τους εργαζόμενους, λαμβάνονται μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, υπάρχει υποστήριξη στις μονάδες παραγωγής ενώ αξιοποιούνται μέσα όπως οι τηλεδιασκέψεις.
Οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες έχει ζητηθεί να μείνουν στο σπίτι τους, ενώ ακόμη και η μεταφορά του προσωπικού γίνεται είτε με ίδια μέσα είτε με λεωφορεία όπου όμως τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις.
Τέλος υπήρξε αναδιανομή του προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας ενώ τα ωράρια έγιναν πιο ευέλικτα.
Capital.gr/Χάρης Φλουδόπουλος