Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της σε σχέση με την διάδοση του κορονοϊού σε τρεις «πυρηνικές πόλεις» της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και μιας στην οποία βρίσκεται ένα άκρως απόρρητο ερευνητικό ινστιτούτο που είχε συμβάλλει στο να αναπτύξει η Σοβιετική Ένωση την ατομική βόμβα, καθώς έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 86 κρούσματα.
Ο επικεφαλής της εταιρείας Αλεξέι Λιχατσόφ απευθυνόμενος on-line στους εργαζομένους της εταιρείας, είπε ότι «το βράδυ της Δευτέρας είχαν καταγραφεί 86 κρούσματα. Στα νοσοκομεία βρίσκονται 19 άτομα. Και έχω την χαρά να σας ανακοινώσω ότι σε όλους η νόσος εκδηλώνεται με ήπια και μέτρια συμπτώματα, ενώ έχουν αναρρώσει 51 άτομα».
Η Rosatom, δήλωσε ο Αλεξέι Λιχατσόφ, παρακολουθεί την κατάσταση των ατόμων που νόσησαν με κορονοϊό, όπως και πώς εξελίσσεται η κατάσταση σε πόλεις όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις της εταιρείας στις οποίες μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκε αισθητά ο αριθμός των κρουσμάτων.
«Αυτή η πανδημία απειλεί άμεσα τις πυρηνικές μας πόλεις. Οι πόλεις Σαρόφ, Ελεκτροστάλ, Ντεσνογκόρσκ βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση συναγερμού» δήλωσε απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της πυρηνικής βιομηχανίας και προσέθεσε ότι «η κατάσταση στο Σαρόφ έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της έξαρσης της νόσου που υπάρχει στην μονή στο Ντιβέγεβο που βρίσκεται κοντά στην πόλη» χωρίς να επεκταθεί σε άλλες λεπτομέρειες.
Παράλληλα είπε ότι έχουν σταλεί αναπνευστήρες και μέσα ατομικής προστασίας στην πόλη Σαρόφ που βρίσκεται ανατολικά της Μόσχας και σε άλλες πόλεις όπου υπάρχουν δεκάδες κρούσματα κορονοϊού τα οποία έχουν καταγραφεί.
Οι πόλεις αυτές έχουν σχέση με την βιομηχανία πυρηνικών όπλων της Ρωσίας η οποία βρίσκεται υπό την διοίκηση της Rosatom. Σε μερικές από αυτές απαγορεύεται η πρόσβαση στους ξένους πολίτες ενώ και οι Ρώσοι πολίτες χρειάζονται ειδική άδεια για την είσοδο τους σ' αυτές καθώς στις εγκαταστάσεις που υπάρχουν εκεί υπάρχουν φυλασσόμενα μυστικά.
Η πόλη Σαρόφ, ήταν μια από τις «μυστικές πόλεις» που δεν υπήρχε καν στον χάρτη, αλλά εμφανίσθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αλλά παραμένει ένα ενδιαφέρον τμήμα της στρατιωτικής βιομηχανίας πυρηνικών όπλων της Ρωσίας, όπως λέει ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Rosatom είχε ανακοινώσει ότι επτά εργαζόμενοι στο Εθνικό Ερευνητικό Επιστημονικό Ινστιτούτο Πειραματικής Φυσικής που βρίσκεται στην πόλη Σαρόφ (95.000 κατοίκοι) είχαν διαγνωσθεί με κορονοϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στην πόλη στα 23.
Παράλληλα είχε αναφέρει ότι η έξαρση στο Σαρόφ άρχισε, όταν στην πόλη επέστρεψε από τις διακοπές που είχε κάνει σε ρωσικό θέρετρο ένα ζευγάρι συνταξιούχων το οποίο είχε διαγνωσθεί με κορονοϊό, με αποτέλεσμα 100 άτομα να τεθούν σε απομόνωση για να μην υπάρξει διασπορά του νέου κορονοϊού.
ΑΠΕ ΜΠΕ