Η ευρωπαϊκη Βιομηχανική Στρατηγική απέτυχε στο να προσδιορίσει το ρόλο της καθαρής ενέργειας στη μετάβαση στις κλιματικά ουδέτερες βιομηχανίες, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (BEE).
Η πρόεδρος της BEE, Simone Peter, δήλωσε ότι η ανταγωνιστική οικονομία, η σταθερή απασχόληση και η επίτευξη φιλόδοξων κλιματικών στόχων απαιτούν από την Ευρώπη να επενδύσει περισσότερο σε τεχνολογίες προσανατολισμένες στο μέλλον και να εκκινήσει την προσπάθεια μετάβασης την κλιματική ουδετερότητα σύντομα.
«Η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο στην κλιματική προστασία και στην ενεργειακή μετάβαση, προκειμένου να εκσυγχρονίσει οικολογικά όλους τους οικονομικούς τομείς αλλά και να διευρύνει την πρωτοκαθεδρία της στον τεχνολογικό τομέα»
Η Simone Peter πρόσθεσε: «Η βιομηχανική στρατηγική της επιτροπής παρέχει ένα πρόχειρο σχέδιο για αυτό τον σκοπό, αλλά λείπει και μια σημαντική πινακίδα, ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο οποίος είναι ο πιο αποτελεσματικός και οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να επιτευχθεί μια οικονομία που δεν θα βασίζεται στον άνθρακα».
Η καθυστερημένη ενεργειακή μετάβαση συνεπάγεται με «τεράστιο οικονομικό κόστος», δήλωσε η BEE.
Σύμφωνα με την Agora Energiewende το 2030 η παραγωγή χάλυβα το κοστίζει αρκετά περισσότερο ανά τόνο σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμολόγησης άνθρακα.
«Οι επενδύσεις έχουν αντίκτυπο για δεκαετίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αποφάσεις των επόμενων πέντε ετών θα είναι καθοριστικές εάν θέλουμε επιτύχουμε την απο-ανθρακοποίηση μέχρι το 2050», πρόσθεσε η Peter.
Η BEE επισήμανε ότι, για παράδειγμα, η χρήση υδρογόνου στις βιομηχανικές διαδικασίες είναι «η μόνη λογική και βιώσιμη λύση» εάν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Παράλληλα με τη στρατηγική υδρογόνου, απαιτείται μια φιλόδοξη και αξιόπιστη εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία, ειδικά στη Γερμανία, δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται περαιτέρω», δήλωσε η BEE.
Η ένωση επισήμανε επίσης ότι η Βιομηχανική Στρατηγική δεν διαθέτει μέχρι στιγμής συγκεκριμένους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ούτε κατευθύνεται προς την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών τις σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις των επιχειρήσεων.
ΗPeter δήλωσε ότι είναι στα χέρια της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας να αναλάβει επιτέλους πιο ενεργό ρόλο για το συγκεκριμένο ζήτημα και να καταθέσει έναν ασφαλή σχεδιασμό λαμβάνοντα μέτρα πέρα από αυτά της Βιομηχανικής Στρατηγικής της ΕΕ.
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχουν σημαντικές δυνατότητες στους κατασκευαστές για παροχή θέσεων εργασίας, ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και νέων ευκαιριών εξαγωγής. Πολλές βιομηχανίες συνδεδεμένες με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην αλυσίδα αξίας θα ωφεληθούν. Η μη χρήση τους τώρα σε διεθνές επίπεδο θα μας στερούσε όχι μόνο μια τεράστια ευκαιρία αλλά και τη μελλοντική βιωσιμότητα της ηπείρου».