Η οικονομία του μεγαλύτερου εξαγωγέα ενέργειας στον κόσμο οδηγείται στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει να δει εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
Οι αναλυτές του Κέντρου Ενέργειας Skolkovo που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο, προειδοποίησαν ότι το έθνος αντιμετωπίζει χρόνια οικονομική στασιμότητα καθώς η ζήτηση για τις εξαγωγές άνθρακα μειώνεται βαθμιαία. Εάν η Ρωσία δεν προσαρμοστεί, τα έσοδα του προϋπολογισμού θα «μειωθούν δραστικά» και η ανάπτυξη μπορεί να περιοριστεί σε λιγότερο από 0,8% ετησίως για τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στηρίχθηκε στις υψηλές τιμές του πετρελαίου ως βάση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας εδώ και δύο δεκαετίες. Όμως οι προβλέψεις αναμένουν πως η ύφεση λόγω κορωνοϊού θα επιταχύνει την παγκόσμια χρήση ορυκτών καυσίμων.
Το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να αλλάξει στρατηγική ακόμα και υπό την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, σύμφωνα με την οποία σχεδόν το 50% των εσόδων του προϋπολογισμού προέρχονται από τις εξαγωγές ενέργειας. Μόλις αυτό το μήνα, η ρωσική Rosneft ξεκίνησε τις διαδικασίες εξερεύνησης πετρελαίου στην Αρκτική και η Gazprom ξεκίνησε το σχεδιασμό και την έρευνα για έναν νέο αγωγό προς την Κίνα.
Οι τιμές του αργού έχουν καταρρεύσει περίπου κατά 45% από την αρχή του έτους, καθώς το lockdown μείωσε τη ζήτηση. Παρόλο που η αγορά έχει ανακάμψει τις τελευταίες εβδομάδες, η τιμή του ρωσικού αργού Urals παραμένει πολύ χαμηλότερη από 42 δολάρια το βαρέλι, τιμή που είναι αναγκαία για την εξισορρόπηση του ρωσικού προϋπολογισμού.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει πτώση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στα 8,6 εκατομμύρια ημερησίως, ενώ η ζήτηση ηλιακής και αιολικής ενέργειας αυξάνεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ρωσίας, εργάζεται πάνω στην Πράσινη Συμφωνία με σκοπό την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 αποτελώντας τον μοχλό για την οικονομική της ανάκαμψη από την πανδημία.
Σε σχέδιο που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας το Μάρτιο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προέβλεψε ότι η ζήτηση σε άνθρακα θα κορυφωθεί πριν από το 2035 και η ζήτηση σε πετρέλαιο πριν από το 2045. Το υπουργείο δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να αυξηθεί κατά 2,8% το επόμενο έτος και κατά 3% το 2022.
Το σχέδιο για τη ρωσική οικονομία προβλέπει τη μείωση του άνθρακα κατά 9% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται σύμφωνα με τα τρέχοντα επίπεδα μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Πηγή: Bloomberg