Σύμφωνα με τη νέα ανασκόπηση της ΙΕΑ αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική, οι μειωμένες εκπομπές αερίων υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου οφείλονται στη συνεχή αύξηση της παραγωγής ενέργειας προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι εκπομπές αερίων υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ΕΕ για το 2019 ήταν κατά 23% χαμηλότερες από ότι το 1990, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ένωση έχει ήδη επιτύχει το στόχο της για τη μείωσή τους κατά 20% έως το 2020.
Η παραγωγή καθαρότερης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ο κυριότερος παράγοντας που οδήγησε σε αυτή τη μείωση. Μάλιστα, σήμερα η ένταση του άνθρακα της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ χαμηλότερη από τα περισσότερα μέρη του κόσμου.
Η ανασκόπηση της ΙΕΑ τονίζει επιπλέον το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει ηγετική θέση στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την υπεράκτια αιολική ενέργεια, ενώ παράλληλα τα κράτη - μέλη εφαρμόζουν πολιτικές για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα. Παρόλα αυτά, οι εκπομπές άνθρακα στον τομέα των μεταφορών συνεχίζουν να είναι υψηλές, ενώ τα κτίρια συνεχίζουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
Στην έκθεση εμπεριέχονται και συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποίες θα είναι χρήσιμες για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ένωσης μέχρι το 2030. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζεται η ανάγκη υιοθέτησης ισχυρότερων πολιτικών, οι οποίες θα θέτουν στο επίκεντρο των προσπαθειών τους τον τομέα της ενέργειας.
Επιπλέον η ανασκόπηση τονίζει το γεγονός ότι τα κράτη της ΕΕ ακολουθούν διαφορετικές ενεργειακές πολιτικές αναφορικά με τις εκπομπές άνθρακα ενώ είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί μια ισχυρή κοινή πολιτική στο πλαίσιο των εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα.
Ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ δήλωσε: «Με το σχέδιο ανάκαμψης, η ΕΕ έχει μια πραγματική ευκαιρία να ενισχύσει την οικονομική της δραστηριότητα, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να υποστηρίξει τον μακροπρόθεσμο μετασχηματισμό του ενεργειακού της τομέα. Το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάκαμψης που περιγράφεται στην πρόσφατη Ειδική Έκθεση World Energy Outlook της ΙΕΑ δείχνει πως να επιτύχουμε αυτούς τους τρεις στόχους ταυτόχρονα».
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί μια ευκαιρία για την ενίσχυση των οικονομιών σε ολόκληρη της ευρωπαϊκή ήπειρο συγκεντρώνοντας επενδύσεις στις τεχνολογίες ενέργειας οι οποίες θα είναι κρίσιμης σημασίας στο μέλλον. Επισήμανε μάλιστα ότι οι ηλεκτρολύτες υδρογόνου και οι μπαταρίες ιόντων λιθίου θα μπορούσαν να αλλάξουν τον ενεργειακό τομέα όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και παγκοσμίως.
Ολόκληρη η ανασκόπηση της ΙΕΑ: ΕΔΩ