Μέχρι του 2023 αναμένεται να εκσυγχρονιστεί ο υποσταθμός του ΔΕΔΔΗΕ στα νότια προάστια της Αθήνας, αυτόν του Αγ. Δημητρίου-Νέας Σμύρνης. Αυτό αναφέρεται σε σχετική απάντηση σε ερώτηση της βουλευτή Σοφίας Σακοράφα.
Ο ΔΕΔΔΗΕ προσανατολίζεται σε μετατροπή του ώστε να φιλοξενείται εντός κτηρίου ο υπαίθριος εξοπλισμός με διατήρηση της υπόγειας τροφοδότησης από την υψηλή και μέση τάση. Η λύση που προκρίθηκε θα χρησιμοποιεί τις τελευταίες διαθέσιμες τεχνολογίες ώστε να υπάρξει βελτίωση στην αξιοπιστία του δικτύου και στην τροφοδοσία της περιοχής.
Το νέο κτήριο θα είναι καλαίσθητο και άρτια εναρμονισμένο με το περιβάλλον, ενώ το όλο έργο περιλαμβάνεται στο σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου 2019-2023 το οποίο εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ. Η εκκίνηση των εργασιών αναμένεται να γίνει εντός του 2023 και θα διαρκέσουν περί τα 3 χρόνια έναντι 17 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα της λειτουργίας του Υποσταθμού Ν. Σμύρνης, που βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Αγίου Δημητρίου, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και γειτνιάζει με πολλές σχολικές μονάδες (1 λύκειο, 2 γυμνάσια, 3 δημοτικά, 2 νηπιαγωγεία), τέθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 2000.
Σε πρώτη φάση, οι τοπικοί φορείς και οι δημοτικές αρχές της περιοχής έθεταν ζήτημα απομάκρυνσης του υποσταθμού, με το συγκεκριμένο σενάριο να απορρίπτεται λόγω της στρατηγικής σημασίας του συγκεκριμένου Υ/Σ για πολύ μεγάλο τμήμα της Αττικής. Το επόμενο σενάριο που έπεσε στο τραπέζι των αλλεπάλληλων συζητήσεων με τη ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ και το ΥΠΕΝ περιλάμβανε την υπογειοποίησή του, με παράλληλη περιβαλλοντική ανάπλαση του χώρου. Το πρόβλημα με το σενάριο αυτό είχε να κάνει με το μεγάλο κόστος του έργου.
Τελικά, ο ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει την ανακατασκευή του Υ/Σ Ν. Σμύρνης στο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2019-2023, εντάσσοντας το έργο και στο πρόγραμμα επενδύσεων της εταιρείας.
Ο προγραμματισμός του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2023, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την περιβαλλοντική και την οικοδομική αδειοδότηση του έργου. Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό οι βασικές προμελέτες του έργου.