Δ. Δ. της ΡΑΕ αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας των Αγορών Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσιας και Εξισορρόπησης

Δ. Δ. της ΡΑΕ αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας των Αγορών Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσιας και Εξισορρόπησης
Τετάρτη, 09/09/2020 - 15:27

Στο πλαίσιο της ένταξης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της ανάγκης για περαιτέρω ανάπτυξη και ισχυροποίηση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά, η ελληνική Πολιτεία αποφάσισε, ήδη από το έτος 2014, να επανεξετάσει συνολικά το σχεδιασμό της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού. Βάση για το σχεδιασμό του νέου μοντέλου λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, αποτέλεσε το λεγόμενο Μοντέλο Στόχος (EU Target Model), με το οποίο συγκροτείται κοινή οργάνωση των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, σε κάθε χρονικό επίπεδο, από τη λειτουργία προθεσμιακών και προ-ημερήσιων αγορών μέχρι και τη λειτουργία ενδο-ημερήσιων αγορών και αγορών υπηρεσιών εξισορρόπησης.

Η εφαρμογή του Μοντέλου-Στόχου αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού, βέλτιστη αξιοποίηση των διασυνδέσεων και μεγαλύτερη σύγκλιση των εγχώριων χονδρεμπορικών τιμών με αυτές των ευρωπαϊκών αγορών. Συναφώς, με την εφαρμογή του εν λόγω μοντέλου οργάνωσης, επιδιώκεται περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού και διευκόλυνση της ενσωμάτωσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα μέσω της ενδοημερήσιας αγοράς. Τα παραπάνω οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στους άμεσους συμμετέχοντες της αγοράς. Ο εξορθολογισμός και η απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα παράσχουν, τα απαραίτητα κίνητρα για την είσοδο νέων συμμετεχόντων στην αγορά, γεγονός που θα αποτελέσει όχημα μείωσης των τιμών ηλεκτρισμού, προς όφελος των τελικών καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας, γενικότερα.

Αυτό το ιδιαίτερα πολύπλοκο και απαιτητικό έργο επανασχεδιασμού της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης. Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ Α.Ε.) διεξάγει από το Νοέμβριο 2019 δοκιμές και εκπαίδευση των συμμετεχόντων στις διαδικασίες, τα προϊόντα και τους τύπους εντολών των νέων Αγορών καθώς και στις λειτουργικότητες των νέων συστημάτων Διαπραγμάτευσης και Εκκαθάρισης, ενώ από τον Ιούνιο 2020 οι δοκιμές αυτές έχουν εισέλθει εντατικά στην φάση λειτουργικής ολοκλήρωσης με τον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.) και από τον 08/2020 σε φάση δοκιμών προσομοίωσης πραγματικής λειτουργίας (δοκιμές dry-run). Ειδικότερα, οι δοκιμές dry-run όλων των συστημάτων των Αγορών ξεκίνησαν στις 3 Αυγούστου 2020 και ολοκληρώθηκαν στην αρχικά προβλεπόμενη περίοδο διεξαγωγής μέχρι την 31η Αυγούστου, ενώ στη συνέχεια ορίστηκε παράταση αυτών μέχρι και την παραγωγική ημέρα 07 Σεπτεμβρίου για να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα συμμετέχοντα μέρη να συγκεντρώσουν περισσότερα και πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα για τη λειτουργία των νέων Αγορών.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη:

  • - τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/56369/676/2020 (ΦΕΚ Β’ 2853/13.07.2020) σχετικά με τον «Καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την έναρξη λειτουργίας των Αγορών Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσιας και Εξισορρόπησης του ν. 4425/2016 (Α΄ 185), ως ισχύει, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4643/2019 (Α’ 193), ως ισχύει.»,
  • - τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 4425/2016 (ΦΕΚ Α’ 185/30.09.2016), όπου προβλέπεται ότι «Το Χρηματιστήριο Ενέργειας λειτουργεί μετά από έγκριση της ΡΑΕ. Με την ίδια απόφαση η ΡΑΕ εγκρίνει τη λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά, τις οποίες θα διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο Ενέργειας […]»,

τις διατάξεις του Κεφαλαίου 7 «Έναρξη ισχύος και μεταβατικές διατάξεις» του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας & Ενδοημερήσιας Αγοράς, όπου προβλέπεται ότι «[…] Η ημέρα έναρξης της μη συζευγμένης λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας καθορίζεται με απόφαση της ΡΑΕ λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/7083/112 (ΦΕΚ Β΄ 172/30.01.2020), όπως ισχύει. […]» και ότι «[…] Η ημέρα έναρξης της μη συζευγμένης λειτουργίας της Ενδοημερήσιας Αγοράς καθορίζεται με απόφαση της ΡΑΕ λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/7083/112 (ΦΕΚ Β΄ 172/30.01.2020), όπως ισχύει. […]»,

η ΡΑΕ – στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της αναφορικά με τον καθορισμό της ημέρας έναρξης τη μη συζευγμένης λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς – και έχοντας ως κύριο μέλημα την αποτύπωση στην Απόφασή της, της ημερομηνίας έναρξης λειτουργίας των ως άνω Αγορών, θέτει σε Δημόσια Διαβούλευση τις έως σήμερα (08.09.2020) κατατεθείσες απόψεις των συμμετεχόντων σχετικά με την έναρξη λειτουργίας των νέων Αγορών, την Τελική Έκθεση Τεχνικής και Συμβατικής Ετοιμότητας της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. καθώς και την Αναφορά ολοκλήρωσης φάσης δοκιμών προσομοίωσης πραγματικής λειτουργίας των Αγορών της ΕΧΕ Α.Ε..

Η ως άνω Δημόσια Διαβούλευση κρίνεται απαραίτητη δεδομένου του μεγέθους και του βάθους των επερχόμενων αλλαγών στο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία καθιστούν επιτακτική την έγκαιρη και σε βάθος ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων μερών, ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη και διαφανής επικοινωνία καθώς και αλληλεπίδραση μεταξύ των αρμόδιων φορέων και των συμμετεχόντων, προκειμένου για την υιοθέτηση των καλύτερων δυνατών επιλογών, οι οποίες θα αντανακλούν τις ανάγκες και τις ανησυχίες όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, 12:00 μ.μ.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.