Η ομαλοποίηση της αγοράς καυσίμων θα χρειαστεί τουλάχιστον 6 - 12 μήνες από σήμερα και, ακόμα και στο τέλος της διαδικασίας ανάκαμψης, δεν θα επανέλθουμε στο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε. Χρειάζεται ρεαλισμός, προκειμένου να σχεδιάσουμε το μέλλον καλύτερα και να προχωρήσουμε με πιο γρήγορο ρυθμό στην ένταξη πιο καθαρών μορφών ενέργειας.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, (ΕΛΠΕ), Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας σήμερα στο 5ο συμπόσιο για την ενεργειακή μετάβαση που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας.
Ο κ. Σιάμισιης τόνισε πως τους τελευταίους 6 - 7 μήνες είδαμε μια δραστική αναδιάρθρωση της αγοράς πετρελαιοειδών, με πτώση της κατανάλωσης που σε ορισμένους τομείς (όπως τα αεροπορικά καύσιμα) έφθασε και στο 90 %. Η κρίση, όπως είπε, επηρέασε την ταχύτητα υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για τον μετασχηματισμό του ομίλου και όχι την κατεύθυνση που είναι οι καθαρές μορφές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών της τάξης των 500 μεγαβάτ τα επόμενα 2 - 3 χρόνια, χωρίς να αποκλείονται εξαγορές και επενδύσεις σε γειτονικές χώρες. Έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 μεγαβάτ στην Κοζάνη (είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη) το οποίο όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ θα ολοκληρωθεί τους επόμενους 18 μήνες και έχει τεθεί στόχος το 35-40 % του συνολικού προϋπολογισμού, που είναι 130 εκατ. ευρώ, να παραχθεί από ελληνικές εταιρίες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι εξετάζεται η υλοποίηση επενδύσεων στη Β.Μακεδονία, πρόσθεσε ωστόσο ότι αν το θεσμικό πλαίσιο και οι σχέσεις σε μια χώρα δεν είναι σωστά, οι επενδύσεις δεν θα εγκριθούν ενώ τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης - Σκοπίων και του διϋλιστηρίου που έχουν εξαγοράσει τα ΕΛΠΕ.
Σε σχέση τέλος με την ηλεκτροπαραγωγή ανέφερε ότι προχωρά η προετοιμασία για την επένδυση σε νέα μονάδα φυσικού αερίου από την Elpedison καθώς έχουν επιλεγεί ο χώρος εγκατάστασης και η τεχνολογία. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τους επόμενους μήνες εφόσον έχει ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η αμοιβή των μονάδων.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ