Προτάσεις από την ΕΝΠΕ για το νομοσχέδιο “Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας”

Προτάσεις από την ΕΝΠΕ για το νομοσχέδιο “Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας”
Παρασκευή, 04/12/2020 - 14:18

Τις θέσεις της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Μεταφορών της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας) όσον αφορά το σχέδιο νόμου “Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας” του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διατυπώνει ο πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Οι θέσεις διατυπώνονται σε επιστολή που ο Φ. Σπανός απέστειλε προς τον πρόεδρο της Ενωσης, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Συγκεκριμένα, στην επιστολή σημειώνονται τα εξής:

“Η Επιτροπή Χωροταξίας, Υποδομών και Μεταφορών της ΕΝ.ΠΕ. μελετώντας το τεθέν σε διαβούλευση σχέδιο νόμου µε θέµα «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδοµικής Νομοθεσίας», συνεδρίασε και επάγεται τα ακόλουθα:

– Αναγνωρίζει την αξία της Χωροταξίας ως κορυφαίο εργαλείο Ανάπτυξης, αλλά και προστασίας του Περιβάλλοντος.

– Αναγνωρίζει την ισχυρή βούληση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να θέσει τάξη στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας, γεγονός που εμφαίνεται από το πνεύμα και τα διαλαμβανόµενα του παρόντος σχεδίου Νόμου.

– Καλεί στο ἰδιο πνεύμα το υπουργείο να προβεί σε αλλαγές και εξειδικεύσεις του σχεδίου Νόμου ως ακολούθως:

  • Μεταφορά αρμοδιότητας εκπόνησης των Περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων στους ΟΤΑ β΄ βαθμού. Οι αιρετές Περιφέρειες της χώρας έχουν πλέον τόσο την τεχνική επάρκεια, ὀσο και τη θεσμική ωριμότητα να χωροτακτούν, µε την εποπτεία φυσικά του υπουργείου Περιβάλλοντος.
  • Σύντμηση διαδικασιών και θέσπιση ανωτάτων χρονικών ορίων διάρκειας µιας χωροταξικής μελέτης, ενδεικτικά στα 4 έτη, ώστε να εξαλειφθεί ή έστω να περιοριστεί το ιδιαίτερα σύνηθες φαινόμενο να εγκρίνονται χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια που ξεκίνησαν να εκπονούνται δέκα και πλέον έτη νωρίτερα.

Η σχετική ρύθμιση

    • θα απεγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτητὠν και υποψηφίων επενδυτών από τη βάσανο της αβεβαιότητας από τις ακαθόριστες χρήσεις.
    • Θα επιτρέψει και θα οδηγήσει προοδευτικά σε χωροταξία οραµατική που θα διαμορφώνει ή θα συμπορεύεται µε τις εξελίξεις και δεν θα έρχεται απλώς να νοµιµοποιήσει διαμορφωθείσες καταστάσεις.
  • Θέσπιση σαφούς αναφοράς περί υπαγωγής και υποχρέωσης συμμόρφωσης του υποκείµενου σχεδιασμού στον υπερκείμενο, που είναι πάγια αρχή της επιστήμης της Χωροταξίας.
  • Επέκταση εν γένει του ρόλου των Περιφερειών στο πεδίο του σχεδιασμού κατά τα ανωτέρω, και όχι περιορισμός του στο ρόλο της αστυνόµευσης µέσω των παρατηρητηρίων και των λοιπών ελεγκτικών οργάνων”.

Την επιστολή του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας μπορείτε να δείτε εδώ.