Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να βρεθεί σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί για τον έλεγχο της προόδου του κυβερνητικού έργου. Το ΥΠΕΝ είναι από τα υπουργεία όπου υπήρξε αλλαγή στην ηγεσία με τον Κ. Σκρέκα να διαδέχεται τον Κ. Χατζηδάκη.
Ως γνωστόν στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου το προηγούμενο διάστημα είχε βρεθεί η διάσωση της ΔΕΗ, ενώ πλέον ο τομέας της ενέργειας και του περιβάλλοντος αποκτούν σημαντική αναπτυξιακή διάσταση, με δεδομένο ότι πάνω από το 30% των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά στο λεγόμενο πράσινο πυλώνα των δράσεων για την ενέργεια και το περιβάλλον.
Σε αυτήν ακριβώς την αναπτυξιακή διάσταση του τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος αναμένεται να αναφερθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, επισημαίνοντας το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την ελληνική αγορά της πράσινης ενέργειας, των ενεργειακών υποδομών αλλά και των περιβαλλοντικών έργων.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, εξάλλου, αναμένεται να εκδηλωθεί η νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ. Ένα από τα σημαντικά θέματα που απασχόλησε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, αφορά στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ (ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ) η οποία σε μεγάλο βαθμό διασφαλίστηκε από τα μέτρα που ελήφθησαν επί υπουργίας Χατζηδάκη.
Σημαντική εξάλλου θεωρείται η συνέχιση της πολιτικής της απολιγνιτοποίησης και η εφαρμογή του σχεδίου της δίκαιης μετάβασης για τις περιοχές που σήμερα εξαρτώνται οικονομικά από το λιγνίτη.
Επιπλέον, ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου βρίσκεται το θέμα του ενεργειακού κόστους για απλούς καταναλωτές, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, καθώς επίσης και η εξομάλυνση της λειτουργίας νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (target model) που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Νοέμβριο και αντιμετώπισε προβλήματα στο αρχικό διάστημα εφαρμογής του.
Ένα σημαντικό κεφάλαιο στο οποίο αναμένεται να επικεντρωθεί ο ΥΠΕΝ το επόμενο διάστημα αφορά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, με συγκεκριμένες δράσεις που θα έχουν ως στόχο να μειωθεί το ενεργειακό κόστος και να καλυφθούν οι ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών.
Σε ό,τι αφορά στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες ως γνωστόν αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του συνολικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο οι πωλήσεις που επιβλέπονται από το ΤΑΙΠΕΔ (ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Εμπορίας, υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, ΛΑΡΚΟ) όσο και η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ που πραγματοποιείται από τη ΔΕΗ.
Τέλος αξίζει να επισημανθεί και η γεωστρατηγική διάσταση του ενεργειακού τομέα, καθώς τα ενεργειακά έργα υποδομών που έχουν ολοκληρωθεί (αγωγός TAP) ή βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής και ανάπτυξης (αγωγός IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης) μετατρέπουν την χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.
Χάρης Φλουδόπουλος / capital.gr