Μια και …σήμερα έμειναν έως την Τρίτη 9 Αυγούστου, οπότε –προσωπικά- ο Τούρκος πρόεδρος θα ανακοινώσει την περιοχή που το νέο γεωτρύπανο της χώρας του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις.
Η βασική ανησυχία της Αθήνας είναι μήπως το γεωτρύπανο κινηθεί δυτικά του 28ου Μεσημβρινού, καθώς τότε η ένταση θα είναι μεγάλη, καθώς θα θυμίζει εποχές «Ορούτς Ρέις» το 2020.
Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα χειρότερα θα αποφευχθούν, καθώς τόσο αμερικανοί αξιωματούχοι, όσο και ευρωπαίοι παράγοντες έχουν ενημερώσει πως άσκησαν και ασκούν πιέσεις στην Άγκυρα να μην προχωρήσουν σε ακραίες προκλήσεις στην περιοχή.
Το ενδεχόμενο, πάντως, το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» να ξεκινήσει έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας της Λευκωσίας είναι πιθανό, γεγονός που θα προκαλέσει μεν τις αντιδράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ζητούμενο όμως να είναι πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, άλλωστε, με την έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» δεν ασκεί πολιτική έναντι της Αθήνας και της Λευκωσίας, αλλά χρησιμοποιεί το θέμα ως μοχλό πίεσης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.