Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται πλέον η πολιτική ζωή της χώρας, μετά την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του κινητού τηλεφώνου του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας και την παρακολούθηση από την ΕΥΠ και το Predator του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Οι παραιτήσεις του γγ πρωθυπουργού και στενότερου συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και του Διοικητή της ΕΥΠ είναι πια πολύ λίγες μπροστά στην πολιτική διάσταση του θέματος. Πολύ περισσότερο που στο Σύνταγμα και την πολιτική τάξη υπάρχει η έννοια της αντικειμενικής πολιτικής για το θέμα- και η ΕΥΠ, ως γνωστόν, ανήκει στη δικαιοδοσία του πρωθυπουργού.
-Η κυβέρνηση, παρά τις όποιες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, βρίσκεται αυτή τη στιγμή «στα σχοινιά». Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα βγει από το μεγαλύτερο σκάνδαλο δημοκρατίας που συνέβη την εποχή της μεταπολίτευσης, πολύ περισσότερο που αυτό αναφέρεται ευθέως στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.
-Ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια αν θα υπάρξουν έκτακτες πολιτικές εξελίξεις. Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για εξάντληση της θητείας της κυβέρνησής του, όλα θα εξαρτηθούν από το τι περιέχει μέσα η χύτρα που μόλις πετάχτηκε το καπάκι της στο θέμα των υποκλοπών. Ουδείς ακόμα-ακόμα γνωρίζει τι αντιδράσεις θα υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ, αν, πότε και πώς αυτές θα εκδηλωθούν!
-Οι όποιες «γέφυρες» ήλπιζαν πολλοί να υπάρξουν μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη –και πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση- κόπηκαν ολοσχερώς. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν διαθέτει πλέον πολιτικές συμμαχίες προς το κέντρο και μπορεί να ελπίζει μόνο σε συμμαχίες με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ή κάποιο άλλο κόμμα της ακροδεξιάς που ενδέχεται να μπει στη Βουλή, όπως πχ η συμμαχία Τζήμερου, Κρανιδιώτη και Μπογδάνου!
-Ο Νίκος Ανδρουλάκης, άλλωστε, δεν κινδυνεύει πλέον να την πάθει όπως το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη όταν δεν ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, που η ΝΔ και οι δυνάμεις που την στήριζαν το διέλυσαν. Η «δεξιά πτέρυγα» της Χαριλάου Τρικούπη δεν μπορεί πλέον να μετακομίσει στη ΝΔ του πρωθυπουργού που παρακολουθούσε τον αρχηγό τους. Όποιος θα επιχειρούσε να το κάνει θα ήταν δακτυλοδεικτούμενος από τη βάση του κόμματος και θα περνούσε ως αρνητικό παράδειγμα στην ιστορία.
-Εκ των πραγμάτων –και παρά τον ανταγωνισμό που θα υπάρχει μεταξύ τους για τις ψήφους των πολιτών- Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, έστω και αν χρειαστεί χρόνος, θα έρθουν πιο κοντά. Θα μπορούν να αποτελέσουν πειστική εναλλακτική λύση; Ουδείς μπορεί να πει από τώρα!
Και το θέμα πλέον δεν είναι ότι τυχόν εκλογές θα απειλήσουν τη σταθερότητα. Είναι ότι, εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων για τη χώρα και την κοινωνία, η σημερινή «σταθερότητα» προκαλεί την αστάθεια! Γεγονός, που γρήγορα ή …γρηγορότερα θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις!