Νέες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, μετά τις αποκαλύψεις από την εφημερίδα "Documento" η έκθεση της ΕΥΠ για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Στοιχεία που αναμένεται να εντείνουν την πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα, αλλά και να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις σε πολλαπλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ελέγξει τις ανεξάρτητες αρχές, αλλά δεν διαθέτει τις απαραίτητες ψήφους που απαιτούνται από το Σύνταγμα προκειμένου να αλλάξει τα πρόσωπα- και μέσω αυτού και τους συσχετισμούς.
Η στήλη αναδημοσιεύει τα όσα αναφέρει για το θέμα το σημερινό K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί με συνδρομητική μορφή και πλούσια ύλη σε καθημερινή βάση:
"Καθ’ ημάς, νέα τροπή παίρνει το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών από την ΕΥΠ, καθώς η παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων 6 προσώπων με κορυφαία δημόσια αξιώματα, μεταξύ των οποίων ο Κωστής Χατζηδάκης κι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, φέρεται να επιβεβαιώνεται από την ΑΔΑΕ.
Το πόρισμα της ΑΔΑΕ: Η ΑΔΑΕ είχε ολοκληρώσει τους ελέγχους στους παρόχους πριν τη γνωμοδότηση Ντογιάκου κι έχει συντάξει το πόρισμά της. Τα στοιχεία του πορίσματος, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν ούτε να τεθούν υπόψη των ενδιαφερομένων -αυτό, άλλωστε, έκανε σαφές σε όλους τους τόνους χθες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στα περιφερειακά ΜΜΕ στην Αλεξανδρούπολη, εδώ. Μπορεί, ωστόσο, να λάβει γνώση του πορίσματος η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που φαίνεται ότι θα ζητήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Νέες πληροφορίες δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες ΒΗΜΑ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Παρακολούθηση Κ. Φλώρου: Στοιχεία που, σύμφωνα με το Documento, προέρχονται από την έκθεση της ΕΥΠ που παρακολουθούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, για την αγορά σπιτιού με μαύρο χρήμα, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα. «Για επιχειρούμενη υπονόμευση του ηθικού κύρους του αρχηγού», κάνει λόγο ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, σε «υπονόμευση των ενόπλων δυνάμεων από τον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρεται η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Ο τελευταίος που δικαιούται να μιλά για υπονόμευση των Ενόπλων δυνάμεων και της εθνικής ασφάλειας είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που λειτουργεί ως παρακράτος βάζοντας την ΕΥΠ να παρακολουθεί την ηγεσία του στρατεύματος», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ορισμένες ανεξάρτητες αρχές φαίνεται ότι θεωρούνται ενοχλητικές από το Μαξίμου, τουλάχιστον με τη σημερινή τους σύνθεση. Όμως η αντικατάσταση μελών των διοικήσεών τους, των οποίων η θητεία έχει λήξει, δεν είναι εύκολη. Απαιτούνται τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Ανεξάρτητες αρχές: Έχει λήξει η θητεία 3 τακτικών και 4 αναπληρωματικών μελών της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων έχει λήξει η θητεία πέντε μελών, ανάμεσά τους και ο πρόεδρός της Κώστας Μενουδάκος, εκκρεμεί η αντικατάσταση του προέδρου και 6 μελών του ΕΣΡ, επίσης ο Συνήγορος του Πολίτη. Το αδιέξοδο φάνηκε στις διερευνητικές συζητήσεις της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 3/5. Αν επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο και στην επόμενη συνεδρίαση, την Πέμπτη, πιθανολογείται να παραταθούν οι θητείες όλων".