Κυρ. Μητσοτάκης: Το ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης αναγνωρίζει στην πράξη την ΑΟΖ της Ελλάδος

Κυρ. Μητσοτάκης: Το ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης αναγνωρίζει στην πράξη την ΑΟΖ της Ελλάδος
Δευτέρα, 31/03/2025 - 11:05

Στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε τόσο στο ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, όσο και στην επένδυση της Metlen για την παραγωγή γαλλίου ως Στρατηγικού Έργου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η συστηματική δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα πιστοποιείται και από την επισημοποίηση του ενδιαφέροντος της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, μετά την ήδη ανακοινωθείσα συμμετοχή της στο πρόγραμμα δυτικά της Πελοποννήσου. Γιατί είναι σημαντική αυτή η εξέλιξη; Γιατί μια κορυφαία αμερικανική πολυεθνική επιλέγει να επενδύσει σε ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα, αναγνωρίζοντας στην πράξη την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην περιοχή. Όπως άλλωστε έκανε πρόσφατα και η Λιβύη, δημοπρατώντας θαλάσσια οικόπεδα στη δική της ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή, σεβόμενη δηλαδή ουσιαστικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Ελλάδα ασκεί στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, παρά τη σκόπιμη παραπληροφόρηση ορισμένων. Αλλά είναι επίσης απόδειξη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο. Θυμίζω ότι νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ήδη δραστηριοποιείται η Exxon Mobil που ενδέχεται να κάνει τις πρώτες δειγματοληπτικές έρευνες μέσα στο 2025. Είναι στρατηγική επιλογή μας μία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλής, με τους πόρους που εξοικονομούνται ή τους νέους που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των φυσικών κοιτασμάτων να διατίθεται προς όφελος όλων των Ελλήνων.

Πολύ σημαντική εξέλιξη για την «παραγωγική Ελλάδα» που θέλουμε να βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης σε ζητήματα στρατηγικής αυτονομίας, είναι και η επίσημη αναγνώριση της εμβληματικής επένδυσης της Metlen για την παραγωγή γαλλίου ως Στρατηγικού Έργου για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις 47 έργα από 13 χώρες-μέλη αξιολογήθηκαν σε αυτήν την κατηγορία. Η επιλογή της ελληνικής επένδυσης αποτελεί διάκριση-ορόσημο για την ευρωπαϊκή μεταλλουργία, αλλά και για την ελληνική μεταλλευτική δραστηριότητα. Το γάλλιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή εξοπλισμού και τεχνολογιών που σχετίζονται με την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, αλλά και με την άμυνα της Ένωσης. Και η σημασία αυτής της διάκρισης είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς έρχεται σε μια περίοδο έντονου παγκόσμιου εμπορικού ανταγωνισμού και γεωπολιτικής αστάθειας».