Νέο πολιτικό τοπίο δημιουργεί το έγκλημα των Τεμπών, με πρώτη παράπλευρη απώλεια για την κυβέρνηση τον οδικό χάρτη του πρωθυπουργού για τις κάλπες.
Όλα δείχνουν πως η 9η Απριλίου ως ημερομηνία εκλογών έχει εγκαταλειφθεί και πως οι κάλπες –εκτός έκτακτου γεγονότος, που θα επιβάλλει έκτακτες εξελίξεις- θα στηθούν τον Μάιο.
Πιθανότατα στις 21 Μαΐου (ή μια εβδομάδα πριν, στις 14), ενώ αν απαιτηθούν και δεύτερες θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου!
Πιθανόν και την Τρίτη αναμένονται οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν στα Τέμπη και τη διαχείριση που υπήρχε από την κυβέρνηση, η οποία υπήρξε ατυχέστατη και ιδιαίτερα επιβλαβής, με τον πρωθυπουργό να αναγκάζεται να αλλάξει τις θέσεις του μέσω …ανάρτησης στο f/b την Κυριακή το πρωί.
Παρά τις προαναγγελίες πως θα πέφτουν (εξίσου;) και τα δυο μεγάλα κόμματα, το βέβαιον είναι πως οι απώλειες για την κυβέρνηση είναι σημαντικές, ενώ σημαντικές ρωγμές έχει δεχθεί το προφίλ του πρωθυπουργού.
Οι πρώτες εκτιμήσεις, ωστόσο, από τις κυλιόμενες που έχουν τα κόμματα στη διάθεσή τους, πέραν της απόρριψης του «επιτελικού κράτους» και τις ρωγμές στο προφίλ του πρωθυπουργού, είναι πως αυτοδυναμία δεν υπάρχει για κανέναν στον ορίζοντα, ενώ μάλλον καθίσταται σχεδόν αδύνατη (από πολύ δύσκολη που ήδη ήταν) και τυχόν μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον δε έχει τόσο εάν παίζεται ακόμα και η πρωτιά, όπως και οι διαστάσεις που θα λάβει και η ακροδεξιά ψήφος, ιδίως σε περίπτωση που η δικαιοσύνη δεν αποκλείσει το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές.
Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζεται και το «κίνημα των νέων» που εν πολλοίς θυμίζει αντίστοιχες καταστάσεις το 1991, όταν επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη συνέβη η δολοφονία Τεμπονέρα, που οδήγησε στην απομάκρυνση του τότε υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου και την εμφάνιση στο προσκήνιο του τότε προέδρου 15μελούς Αλέξη Τσίπρα. Τα απρόκλητα επεισόδια από την ΕΛΑΣ την Κυριακή στο Σύνταγμα δεν είναι καλό προμήνυμα.