Την Κυριακή 14 Μαΐου πραγματοποιούνται οι εκλογές στην Τουρκία, ενώ αν χρειαστούν επαναληπτικές αυτές θα διεξαχθούν δυο εβδομάδες αργότερα, στις 28 Μαΐου.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν οριακές διαφορές, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και η επόμενη μέρα της κάλπης μοιάζει με κινούμενη άμμο.
Τα σενάρια είναι ουκ ολίγα, αλλά όλα δείχνουν ρευστότητα. Αναδημοσιεύουμε το σχετικό ρεπορτάζ του K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί σε συνδρομητική μορφή και σε καθημερινή βάση με πλούσια ύλη, ενώ κάθε Τετάρτη αποστέλλει στους συνδρομητές του και το «Έχεις Γράμμα από την Τουρκία», που συγγράφουν ο Ευάγγελος Αρεταίος και η Μαρία Ζαχαράκη:
«Με την ταυτότητα της να είναι το μεγάλο διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών, η Τουρκία οδεύει την Κυριακή σε μια εκλογική αναμέτρηση εν μέσω πρωτοφανούς πόλωσης. Οι εκλογές «είναι μια μάχη για την ταυτότητα της Τουρκίας, μεταξύ των υποστηρικτών ενός αυταρχικού θρησκευτικού οράματος και των υποστηρικτών μιας δημοκρατικής και κοσμικής χώρας» έγραψε ο διάσημος Τούρκος διανοούμενος Σολί Οζέλ: «Αν κερδίσει η αντιπολίτευση το τουρκικό εκλογικό σώμα θα έχει ανατρέψει μια ισλαμιστική και αυταρχική κυβέρνηση μέσω της κάλπης, γεγονός που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλες κοινωνίες στον κόσμο που παλεύουν με τον αυταρχισμό».
Η επόμενη μέρα: Με τις δημοσκοπήσεις να εξακολουθούν να δίνουν ένα οριακό προβάδισμα στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά με την Λαϊκή Συμμαχία (Ερντογάν) να πλησιάζει πολύ πιο κοντά την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση σε σχέση με την Εθνική Συμμαχία, το σενάρια για την επόμενη μέρα στην Τουρκία έχουν ως κοινό παρανομαστή την προοπτική αστάθειας.
Σενάριο Ι: Από τα πιο πιθανά σενάρια είναι η εκλογή Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο αλλά με την Λαϊκή Συμμαχία (AKP/MHP) να έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Πριν ο Κιλιτσντάρογλου καταφέρει να καθίσει στον προεδρικό του θώκο, θα πρέπει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που θα προκύψουν στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο ο Ερντογάν να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο θα έδινε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στην σταθερότητα της χώρας και θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για εντάσεις που πιθανόν να οδηγήσουν σε βία και με την οικονομία να είναι ο πιο αδύναμος κρίκος. Ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι πολύ δύσκολο να κυβερνήσει καθώς η διοίκηση δύσκολα θα τον ακολουθήσει αν το ΑΚΡ και το ΜΗΡ είναι ισχυρά στην Εθνοσυνέλευση και ορατή η προοπτική πρόωρων εκλογών.
Σενάριο ΙΙ: Ο Ερντογάν να επανεκλεγεί και η Λαϊκή Συμμαχία να έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Αυτό θα είναι το τέλος της αντιπολίτευσης αλλά ο Ερντογάν θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αγορές που θα αντιμετωπίσουν διστακτικά την επανεκλογή του. Εκφράζονται επίσης φόβοι για κίνδυνο ρεβανσισμού εις βάρος της αντιπολίτευσης, με τον Νετβλέτ Μπαχτσελί να έχει ήδη απειλήσει τους «προδότες», δηλαδή την αντιπολίτευση, με ισόβιες ποινές και σφαίρες μετά τις εκλογές. Με το σενάριο αυτό, η Τουρκία θα μεταμορφωθεί ολοκληρωτικά πια σε μια ανατολίτικου τύπου αυταρχική χώρα ενώ οι αντιπολιτευόμενοι θα βυθιστούν στην απόγνωση.
Σενάριο ΙΙΙ: Η αντιπολίτευση να εξασφαλίσει και την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και την εκλογή Κιλιτσντάρογλου. Εφόσον ξεπεραστούν τα προβλήματα λόγω της αναμενόμενης αμφισβήτησης αποτελεσμάτων, ο Κιλιτσντάρογλου και η αντιπολίτευση θα πάρουν περίοδο χάριτος από τις αγορές και τον διεθνή παράγοντα αλλά θα πρέπει να διαχειριστούν μια βαθιά πολωμένη κοινωνία και οπαδούς του Ερντογάν που θα είναι στην απόγνωση και, πιθανότατα, στον ρεβανσισμό».