Έχουμε κατ΄αρχήν και λέμε: αυτό που θα δούμε το βράδυ της Τετάρτης -όσοι, τέλος πάντων, το δουν- δεν θα είναι ντιμπέιτ, αλλά ...παράλληλοι μονόλογοι των πολιτικών αρχηγών.
Οι δημοσιογράφοι, που αφήνουν τη διακομματική να έχει την ευθύνη για το πώς γίνεται ένα ντιμπέιτ, αλλά και που δέχονται να συμμετάσχουν σε αυτό, ουσιαστικά το νομιμοποιούν. Προοπτικά, αν θελήσουμε να δούμε πραγματικά ντιμπέιτ, οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να θέτουν τους όρους, αλλά και να διευκολύνουν τον απευθείας διάλογο μεταξύ των δυο υποψήφιων για την πρωθυπουργία!
Είναι δε εκτός λογικής ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι δεν θα πάει σε ντιμπέιτ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά θα πάει σε τυχόν δεύτερες εκλογές, γιατί σε αυτές θα κριθεί ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός!
Ήδη, πάντως, ξεκίνησαν τα ...φροντιστήρια προς τους αρχηγούς, με ερωτήσεις SOS, για ουσιαστικά, αλλά και για ...απρόβλεπτα πράγματα (πχ πόσο είναι οι τιμές στα προϊόντα).
ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ: Να μην κάνουν λάθος! Μετά είναι αργά για να το διορθώσεις.
Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ: Ταυτόχρονα, όμως, πολύ σημαντικό είναι η μάχη των εντυπώσεων για το ποιος ήταν ο καλύτερος, ποιος ο κερδισμένος και ποιος ο χαμένος! Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τα μίντια και, συνήθως, σε αυτή την περίπτωση διαθέτει αβαντάζ εκείνος που διαθέτει την υπεροπλία στα μέσα ενημέρωσης, εν προκειμένω η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από το ντιμπέιτ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα απροόπτο, όπως πχ μια ξαφνική κίνηση εντυπώσεων από ένα πολιτικό αρχηγό ή μια παρέκκλιση από ένα δημοσιογράφο- το δεύτερο πιο δύσκολο στην περίπτωσή μας!
Η πεποίθηση, πάντως, είναι πως δύσκολα, πολύ δύσκολα, μια εκλογική αναμέτρηση μπορεί να κριθεί από ένα ντιμπέιτ σαν αυτό που πραγματοποιείται Τετάρτη βράδυ στη χώρα μας.