Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για τις διεργασίες που συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής μας χώρας περιλαμβάνει το τελευταίο K-Report. Ως γνωστόν, το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική έκδοση, κάθε Τετάρτη έχει και μια επιπλέον ειδική έκδοση, με τίτλο "έχετε Γράμμα από την Τουρκία", για το οποίο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, φροντίζουν ο Ευάγγελος Αρεταίος και η Μαρία Ζαχαράκη.
Γιατί λοιπόν ο Ταγίπ Ερντογάν προτείνει να αλλάξει και πάλι το Σύνταγμα και να προβλέπει πλέον την εκλογή προέδρου με απλή πλειοψηφία; Πού το πάει η Ακσενέρ; Τι γίνεται με την πώληση των Eurofighter; Και γιατί η δικαιοσύνη δεν είναι ...τυφλή;
Αναδημοσιεύουμε ένα μόνο μικρό μέρος από το K-Report:
Παιχνίδια με τα ποσοστά εκλογής
Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει πάλι ο Ερντογάν με την πρότασή του να αλλάξει πάλι το σύνταγμα όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου: Να μην ισχύει το 50% +1 που απαιτείται σήμερα αλλά να αρκεί η απλή πλειοψηφία. Πολλοί κάνουν λόγο για προσπάθειες του Ερντογάν και του ΑΚΡ να ξεφορτωθούν το ΜΗΡ και τον Ντ. Μπαχτσελί. Η πρόταση για την αλλαγή του τρόπου εκλογής, σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, δεν έχει να κάνει μόνο με τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν ή ο διάδοχος του στις επόμενες προεδρικές εκλογές, αλλά και με τις προσπάθειες του να αλλάξει τη σημερινή διάταξη και συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων.
Ρήξη με συμμάχους: Πιστός στην έως σήμερα πορεία του, ο Ερντογάν πάντα έρχεται σε ρήξη με όποιον σύμμαχό του θεωρεί ότι έχει γίνει υπερβολικά ισχυρός, αυτό έκανε και με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Φετουλάχ Γκιουλέν, είπε στο KReport Τούρκος αναλυτής. Εκτιμά, δε, ότι το ΜΗΡ και ο Μπαχτσελί έχουν γίνει υπερβολικά ισχυροί τόσο για τον Ερντογάν όσο και για το ΑΚΡ, που βλέπουν με δυσφορία τη δύναμη του ΜΗΡ στο δικαστικό σώμα και στους μηχανισμούς ασφαλείας.
Αλλαγές συμμαχιών: «Ο Ερντογάν ίσως θέλει να ξεφορτωθεί τον Μπαχτσελί από την πλάτη του και να τον αντικαταστήσει με άλλες συμμαχίες που θα δημιουργήσει στην Εθνοσυνέλευση. Κατά συνέπεια, προετοιμάζει το έδαφος για τις συνταγματικές διαπραγματεύσεις που θα κάνει με την αντιπολίτευση», έγραψε ο βετεράνος αναλυτής Baris Terkoglu.
Η Ακσενέρ προκαλεί κρίση στο ΙΥΙ
Μέσα στο ρευστό πολιτικό κλίμα, η κρίση που ταλανίζει το ΙΥΙ ενδεχομένως αποτελεί κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ. Στο ΙΥΙ σοβεί μια κρίση υπαρξιακού χαρακτήρα, γνωστά στελέχη παραιτούνται και φήμες στην Άγκυρα κάνουν λόγο για μεταγραφές βουλευτών του στο ΑΚΡ. Βασικός λόγος των παραιτήσεων και των εντάσεων είναι η επιμονή της Μεράλ Ακσενέρ να αρνείται κάθε προοπτική συμμαχίας με άλλα κόμματα, κυρίως με το CHP, εν όψει των δημοτικών εκλογών, τον Μάρτιο 2024.
Ο έγκριτος ακαδημαϊκός Burak Bilgehan Ozpek εκτιμά ότι οι λόγοι της κρίσης δεν είναι ιδεολογικοί αλλά σχετίζονται περισσότερο με προσωπικά συμφέροντα αυτών που θεωρούν ότι θα επωφεληθούν οικονομικά από τον έλεγχο μεγάλων δήμων από το ΙΥΙ σε συνεργασία με το CHP. Η ουσία είναι ότι αυτές οι εξελίξεις προκαλούν σταδιακά ένα μεγάλο κενό στον εθνικιστικό χώρο, και ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο Ερντογάν, πόσο μάλλον την ώρα που προσπαθεί να «κοντύνει» τον Μπαχτσελί.
Μετά το Βερολίνο
Σε ανάλυσή του το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού προσπάθησε να μαζέψει τις στάχτες από την επιθετική ρητορική του Ερντογάν στο Βερολίνο, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία έχει μεγάλη ανάγκη την Τουρκία και το ενδεχόμενο ρήξης είναι μόνο στη φαντασία των κακοπροαίρετων. Γιατί, πρώτον, η Γερμανία χρειάζεται εταίρους στον παγκόσμιο αγώνα εξουσίας έναντι Κίνας, Ινδίας και Ρωσίας και, δεύτερον, γιατί η Τουρκία θα γίνει σημαντικό ενεργειακό κέντρο, δίνοντας λύσεις στην αναζήτηση της Γερμανίας για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Lobby και Eurofighter: Το ισραηλινό λόμπι στη Γερμανία, σύμφωνα με τον καθηγητή Κεμάλ Ινάτ στο Αναντολού, ενισχύεται από την αντιτουρκική διασπορά όσο και από υπερατλαντικούς κύκλους και όλοι μαζί συνεργάζονται για να αποτρέψουν την πώληση αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία. Η πρόσφατη πορεία των τουρκο-γερμανικών σχέσεων δείχνει ότι το έχουν πετύχει, δηλώνει στο Αναντολού, γεγονός που κάνει την Άγκυρα να μην είναι αισιόδοξη, ιδίως στα εξοπλιστικά.
Το Ολοκαύτωμα: Η έμφαση του Ερντογάν στο Ολοκαύτωμα, εντός Γερμανίας, «στόχευε στην αποκαθήλωση του Σιωνισμού, που χρησιμοποιεί τη θυματοποίησή του για να προσποριστεί πολιτικά και ηθικά/κοινωνικά κέρδη», υποστηρίζει ο Κεμάλ Ινάτ.
Χωρίς ζυγαριά η Δικαιοσύνη
Ο Ogun Samast, που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Χραντ Ντινκ τον Ιανουάριο του 2007, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, μπροστά από τα γραφεία της αρμενικής εφημερίδας Agos, διευθυντής της οποίας ήταν ο Ντινκ, είχε εξ αρχής αντιμετωπιστεί με ύποπτη επιείκεια από τους μηχανισμούς ασφαλείας. Και ποτέ δεν αποκαλύφθηκε ποιος κρυβόταν πίσω από τη δολοφονία.
Συγκρίσεις: Η πρόσφατη αποφυλάκισή του προκάλεσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο από την αντιπολίτευση, όσο και στα social media. Κυριάρχησαν οι συγκρίσεις με άλλους κρατούμενους, που εξέτιαν βαριές ποινές χωρίς να έχουν δολοφονήσει κάποιον, όπως με τον ακτιβιστή Καβάλα (καταδικασμένος σε ισόβια) και τον Κούρδο ηγέτης Ντεμιρτάς (καταδικασμένος σε 142 χρόνια).
Ανέκδοτο: Ένα από τα πιο δημοφιλή ανέκδοτα στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, ξανάρθε στο προσκήνιο μετά την αποφυλάκιση του δολοφόνου του Ντινκ και αποτυπώνει την κατάσταση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα: «Ένας κρατούμενος πάει στην βιβλιοθήκη της φυλακής και ζητά ένα βιβλίο. Ο βιβλιοθηκάριος του λέει ότι δεν έχει το βιβλίο αλλά έχει διαθέσιμο τον συγγραφέα του».