Οι επισκέψεις του Ταγίπ Ερντογάν σε χώρες που η Τουρκία ήταν σε ρήξη στην περιοχή, με κορυφαία περίπτωση την Αίγυπτο, αλλά και φιλικές όπως η Αλβανία, όπως και τα νέα του βήματα στα εξοπλιστικά, δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα νέα κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο.
Αναδημοσιεύουμε από το Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί σε συνδρομητική μορφή καθημερινά με πλούσια ύλη, ενώ κάθε Τετάρτη περιλαμβάνει και το "Γράμμα από την Τουρκία", μια ειδική έκδοση για τη γείτονα χώρα που συγγράφουν ο Ευάγγελος Αρεταίος και η Μαρία Ζαχαράκη.
Συνάντηση-κλειδί για την ανατολική Μεσόγειο;
Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν επέστρεψε, από τη συνάντηση με τον Σίσι στο Κάιρο, με κάποια συμφωνία στα χέρια πέραν των καλών προθέσεων περί πώλησης drones στην Αίγυπτο ή κατασκευής εργοστασίων στον τομέα της άμυνας και της κλωστοϋφαντουργίας ή ακόμα και της πρότασης αγοράς του λιμανιού της Αλεξάνδρειας (!) από την Τουρκία για να… ελαφρύνει το δημοσιονομικό βάρος της Αιγύπτου, εδώ. Ωστόσο αποτιμάται ότι έκανε ένα σημαντικό γεωστρατηγικό βήμα που του εξασφάλισε μία θέση στην ενεργειακή σκακιέρα της ανατ. Μεσογείου, από την οποία υποστήριζε εδώ και χρόνια ότι είχε αποκλειστεί.
Η πρώτη «θυσία» στο βωμό της εξομάλυνσης φαίνεται να είναι ο αρχηγός της, αντιπολιτευόμενης στον Σίσι, Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μαχμούντ Χουσεΐν, του οποίου, σύμφωνα με το Al Arabiya, η κυβέρνηση Ερντογάν αφαίρεσε την τουρκική υπηκοότητα.
Μεσολάβηση Αιγύπτου για ΑΟΖ; Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται επίσης να έδωσε πράσινο φως και σε μεσολάβηση Σίσι, με στόχο μακροπρόθεσμα μία συμφωνία ΑΟΖ όχι μόνο με την Αίγυπτο, αλλά και την Ελλάδα και την Κύπρο, προκειμένου η Άγκυρα να ενταχθεί στο φόρουμ Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με ρεπορτάζ των φιλο-κυβερνητικών τουρκικών ΜΜΕ που επικαλούνται αιγυπτιακές πηγές.
Ωστόσο, αυτό που παράλληλα διαμήνυσε ο Σίσι στον Ερντογάν είναι ότι το Κάιρο δεν προτίθεται να πετάξει στα σκουπίδια τις συμφωνίες ΑΟΖ με Ελλάδα και Κύπρο για μία εξομάλυνση με την Τουρκία, αλλά ενδεχομένως να πιέσει, σύμφωνα πάντα με τις τουρκο-αιγυπτιακές πηγές, ώστε να ψαλιδιστούν κάποιες από τις θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας ή της Κύπρου. Οι πληροφορίες ούτε διαψεύστηκαν ούτε επιβεβαιώθηκαν από την Άγκυρα.
Δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου, παρά την 12ετή διακοπή, προβλέπει σε άρθρο του για το KReport, ο τούρκος πολιτικός αναλυτής ειδικός επί διεθνών θεμάτων, Αϊντίν Σεζέρ. «Η επίσκεψη Ερντογάν στο Κάιρο ήταν σημαντική όχι μόνο για την επανεκκίνηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο, αλλά κυρίως για να γίνει η αρχή για τη διευθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στην ανατ. Μεσόγειο», γράφει ο Αϊντίν Σεζέρ.
Επίσημη πρώτη για το ΚΑΑΝ
Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική πτήση του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους ΚΑΑΝ. Aποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Θα είναι σε θέση να συνεργάζεται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εναέρια σκάφη προειδοποίησης και να εκτελεί αερομαχίες αέρος-αέρος με όπλα νέας γενιάς και πλήγματα ακριβείας σε υπερηχητική ταχύτητα. Θα έχει επίσης αυξημένη μαχητική ισχύ με υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης και νευρωνικών δικτύων. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν καυχήθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Αφιόνκαραχισάρ «Ζούμε μία από τις πιο περήφανες ημέρες στην αμυντική μας βιομηχανία».
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2018 και βγήκε για πρώτη φορά από το υπόστεγο το 2023. Το 2028, αναμένεται να πετάξει στους αιθέρες το πρώτο τελειοποιημένο ΚΑΑΝ, αν βρεθεί κινητήρας. Πρόταση-σφήνα Ρωσίας για συμπαραγωγή.
Θέλει και Eurofighters
Η εξομάλυνση της Τουρκίας με τη Δύση συνεχίζεται με νέα βήματα. Η συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αεράμυνας, τη γερμανική πρωτοβουλία Sky Shield (ESSI), αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην αμυντική συνεργασία μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας. Αφού οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως στα F-16, η Άγκυρα θεωρεί το ESSI το επόμενο σημαντικό βήμα που θα ενισχύσει τους δεσμούς και με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ και θα προωθήσει το αίτημά της για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, που απαιτεί την πολιτική έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης. Άλλα μέλη της συμμαχίας, όπως ο Καναδάς, αίρουν, ήδη, τα εμπάργκο που είχαν επιβάλει στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.