Σε συνέδριο σφοδρής σύγκρουσης οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ - Δεύτερος γύρος και τελική μάχη πριν τις ευρωεκλογές;

Σε συνέδριο σφοδρής σύγκρουσης οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ - Δεύτερος γύρος και τελική μάχη πριν τις ευρωεκλογές;
Πέμπτη, 22/02/2024 - 13:57

Με "το όπλο παρά πόδα" η ομάδα του προέδρου, αλλά και επίδοξοι "δελφίνοι"!

Στο συνέδριο που ξεκινά την Πέμπτη με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη και χαιρετισμούς εκπροσώπων των κομμάτων αναμένεται να μεταφερθεί η κόντρα που ξεκίνησε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος με τη μεγάλη πλειοψηφία της ηγετικής ομάδας.

Στην ομάδα του προέδρου κερδίζουν έδαφος οι απόψεις πως αν δεν δοθεί τώρα η μάχη για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών, με ένα αρνητικό αποτέλεσμα τον Ιούνιο θα καταστήσει ευκόλως αναλώσιμο τον πρόεδρο και προτείνουν σειρά ενεργειών. Μεταξύ αυτών και εκλογή νέων κορυφαίων συλλογικών οργάνων όπως η νέα Κεντρική Επιτροπή δυο εβδομάδες μετά το Συνέδριο, αλλά και ορισμένα από τα θέματα που έθεσε ο πρόεδρος του κόμματος στην Πολιτική Γραμματεία, όπως η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ενός κεντροαριστερού κόμματος και όχι μόνο! Είναι χαρακτηριστικό πως οι πληροφορίες της στήλης επιμένουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να μετατρέψει το συνέδριο σε συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα κατά τα πρότυπα -όπως εξ αρχής έχει τονίσει ο ίδιος- του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον αρχηγό να διαθέτει "αδιαμεσολάβητη σχέση" με τη βάση του κόμματος!

Η σύγκρουση με τη μεγάλη πλειοψηφία της ηγετικής ομάδας θεωρείται σίγουρη, έστω και αυτή δεν διαθέτει ενιαίο σχέδιο και υποψήφιο αρχηγό, αλλά είναι κατακερματισμένη, με πολλούς "δελφίνους" και χωρίς την ύπαρξη πολιτικής συμφωνίας για την επόμενη μέρα! Από το όλο κλίμα, πάντως, θα εξαρτηθεί και αν ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί στο Συνέδριο και αν παραστεί και μιλήσει τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα τι θα πει.

Για ουσιαστική παρουσία, θέτοντας κομβικά θέματα σε ψηφοφορία, ετοιμάζονται και ηγετικά στελέχη, όπως πχ ο Διονύσης Τεμπονέρας, εναντίον του οποίου η ομάδα του προέδρου και προσωπικά ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης πλέουν μένεα. Όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε ένα συνέδριο σύγκρουσης, χωρίς κανείς να γνωρίζει ακόμα το σημείο που αυτή η σύγκρουση θα φτάσει.

ΥΓ: Όταν γράφονταν αυτό το κείμενο στο ΠΑΣΟΚ υπήρχαν σκέψεις να μην εκπροσωπηθεί η Χαριλάου Τρικούπη στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γραμματέα του κόμματος, ως είθισται, αλλά με χαμηλότερο στην ιεραρχία πρόσωπο, πιθανότατα με τον εκπρόσωπο Τύπου. Η δε ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν καλεί στο Συνέδριο τη Νέα Αριστερά!