Τον Απρίλιο, ένας μήνας που φέτος όπως και πέρυσι δεν είχε ακραίες καιρικές συνθήκες ώστε να υπάρχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης ή ψύξης, καταγράφεται σημαντική πτώση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η μείωση αφορά στην ηλεκτροδότηση των οικιακών καταναλωτών και των επιχειρήσεων χαμηλής και μέσης τάσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στο μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα η κατανάλωση ρεύματος έπεσε κατά 6,7%. Η συνολική ζήτηση υποχώρησε κατά 3,79%, ενώ αντίθετα η υψηλή τάση, από όπου ηλεκτροδοτούνται οι βαριές βιομηχανίες της χώρας, αύξησε κατά 3,3% την κατανάλωση.
Η μέγιστη συνολική ζήτηση καταγράφηκε στις 18 Απριλίου στις 9 το βράδυ και η ελάχιστη συνολική ζήτηση στις 25 Απριλίου στις 5 το πρωί.
Από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Απρίλιο προκύπτει επίσης και η μεγάλη βουτιά της θερμικής ηλεκτροπαραγωγής. Οι μονάδες φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα έναντι του αντίστοιχου περσινού μείωσαν κατά 48,8% την ηλεκτροπαραγωγή τους, ενώ οι λιγνιτικές περιόρισαν κατά 57,2% την παραγωγή τους.
Συνολικά η καθαρή παραγωγή έπεσε κατά 19,9%.
Αντίθετα τον ίδιο μήνα η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα η πράσινη ενέργεια να αποτελεί το 57,34% του ενεργειακού μίγματος.
Ερχεται σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας
Από την πλευρά της η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Όπως είπε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης «έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες. Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας σημειώνοντας ότι πέρσι που είχαμε καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, όπως είπε, αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.