Αν η συγκεκριμένη απόφαση ήταν θεωρητικά «εύκολη», παρότι υπάρχουν αγκάθια που συνδέονται με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, όπως η εκτέλεση των προβλέψεων του προϋπολογισμού, το ζήτημα της αποζημίωσης των παραγωγών δεν έχει κλείσει.
Όπως αναφέραμε στο iEnergeia.gr τις προηγούμενες ημέρες στόχος ήταν η δημιουργία ενός μηχανισμού βάση του οποίου θα αμείβεται κάθε τεχνολογία. Ο υπολογισμός της αποζημίωσης θα γίνεται όχι με βάση την ακριβότερη προσφορά αλλά με βάση το μεταβλητό κόστος παραγωγής συν ένα μικρό περιθώριο κέρδους.
Το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας(ΥΠΕΝ) αναμένεται να υποβληθεί μέσα στην εβδομάδα στη γενική διεύθυνση ενέργειας, με σκοπό να κλείσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Πηγές του ΥΠΕΝ τόνιζαν πως το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα παρακρατεί τη διαφορά της ανώτατης και της οριακής τιμής και με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται ανάκτηση των υπερκερδών των εταιριών.
Οι πόροι που θα ανακτώνται θα πηγαίνουν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης με σκοπό στη συνέχεια να χρηματοδοτηθούν δράσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών. Μιλώντας χθες στο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε πως με το νέο μηχανισμό οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα αποζημιώνονται με βάση το πραγματικό τους κόστος και θα σταματήσει η δημιουργία υπερεσόδων για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Την ίδια ώρα άγνωστη παραμένει η τύχη της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ενώ τις προηγούμενες ημέρες το ΥΠΕΝ ξεκαθάριζε πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με την κατάργηση της, τελικά το θέμα βρίσκεται στον αέρα. Ενδεχομένως η τύχης της θα συνδεθεί και με την κατάληξη των αγωγών πολιτών και φορέων κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής.